Little Men [2016]

Little Men
Charlie Guidance Productions, Charlie Guidance, Faliro House Productions
Režija: 
Ira Sachs
Scenario: 
Ira Sachs, Mauricio Zacharias
Zemlja proizvodnje: 
USA | Greece
Jezik: 
English | Spanish
7.5
7

Sažimanje krhkih i ranjivih dečijih prijateljstava, sagledavanih iz različitih perspektiva, čini okosnicu filma Ajre Saks (Ira Sachs) “Little Men”.

Dramsku matricu filma čini sudar dveju porodica, dijametralnog socijalnog statusa, kada iznenadnom smrću vlasnika nekretnine u Bruklinu postaji taoci modernog robovanja i života u velikom gradu sa galopirajućom ekonomijom.

Nije ova priča nepoznanica bilo kom stanovniku moderne Evrope, odnosno Little Men samo reflektuje situacije u kojima ljudi moraju da biraju egzistencijalne prioritete, često na uštrb sopstvenih emocija i prijateljstava.

Little Men zahvaljući probranom kestu, i zanimljivom pozicioniranju i kadriranju, prikazuje život u Njujorku na jedan topao i iskren način, i to iz perspektive trinaestogišnjaka, koji stoje na braniku poslednjih trzaja nevinosti i dečije naivnosti.

Ta vrsta iskrenosti je najveći kvalitet filma, uz temeljno odrađene dijaloge i poslovično visokopotentnu glumu vodećih protagonista. Nažalost, sve je to spakovanu u ekonomičnih 80 i kusur minuta. Međutim, možda nam autor poručuje kako se u životu stvari zapravo odvijaju i prolaze rapidnom brzinom, te mu tako i trajanje filma dođe razumljivo.

Preporuka