Preminuo William Hurt

Oskarovac William Hurt preminuo je prirodnom smrću u 71. godini. Nakon što je debitovao na filmu 1980. godine u  "Altered States", Hurt je nastavio da glumi u preko 70 filmova u svojoj karijeri, posljednji film mu je "The King’s Daughter"  u januaru ove godine. Posljednjih godina postao je najpoznatiji po ulozi Thaddeusa Rossa u Marvelovom Filmskom Univerzumu, prvi put se pojavio kao lik u "The Incredible Hulk" 2008. i posljednji put se pojavio na ekranu u "Black Widow" prošle godine. Kao počast uspomeni na njega, najavljeno je da će u filmu "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" biti dodat deo sa njegovim glasom, kao i da je film posvećen sećanju na ovog velikog glumca.

Vest o  smrti objavio je njegov sin, koji je podelio objavu na društvenim mrežama u kojoj stoji: „Sa velikom tugom porodica Hurt oplakuje smrt Williama Hurta, voljenog oca i glumca nagrađenog Oscarom, 13. marta 2022. , nedelju dana pre svog 72. rođendana. Umro je mirno, u krugu porodice, prirodnom smrću. Porodica u ovom trenutku traži privatnost.”

Nakon studija u školi Džulijard, Hurt je debitovao na sceni kasnih 1970-ih, pojavljujući se u produkcijama kao što su Fifth of July, Hamlet i Ulysses in Traction pre nego što je debitovao na filmu. Nakon uloge u "Altered States", igrao jen advokata koga je zavela Kathleen Turner u "Body Heat", a glumio je i u "Gorky Park". Nekoliko godina kasnije Hurt je napravio veliki korak, nominovan je za tri uzastopne nagrade za najboljeg glumca na Oskarima za filmove "Kiss of the Spider Woman", "Children of a Lesser God" i "Broadcast News". Osvojio je prvu od tih nominacija za film "Kiss of the Spider Woman" iz 1985.

William Hurt nastavio je da se redovno pojavljuje na ekranu tokom svoje karijere, snimao je gotovo po jedan novi film skoro svake godine od svog debija 1980. godine. Proveo je veći deo karijere snimajući dramske filmove, ali je također glumio u žanrovskim filmovima kao što je "A.I." Stevena Spielberga. The "Village" M. Nighta Shyamalana i "The HostStephenie Meyer.

Godine 2008. Hurt je igrao uloge Thaddeusa “Thunderbolt” Rossa u "The Incredible Hulk", u u toj ulozi pojavljivao se u nekoliko filmova ovog univerzuma, "Captain America: Civil War", "Avengers: Infinity War", "Avengers: Endgame" i prošlogodišnjem "Black Widow".