Muzika nije egzaktna nauka, što znači da su brojevi, teoreme i statistika sasvim relativni pojmovi u ovoj (mada i u bilo kojoj drugoj) umetnosti. Kako bismo ilustrovali ovu tezu, možda je najbolje da za primer uzmemo dva darovita muzičara koja su na sceni više od tri decenije. Jedan je Skot Voker, a drugi je Robert Polard (Robert Pollard), lider grupe “Guided by Voices”.

S obzirom da njih dvojica potiču iz dva potpuno različita muzička sveta (Voker je umetnik sa velikim “u”, dok je Polard pre svega rokenrol gitarista), da pisanju i snimanju muzike pristupaju potpuno drugačije, sigurno se pitate zašto sam baš njih odabrao. Naime, ono što ih povezuje jeste činjenica da su u svojim dugim karijerama obojica izdavali odlične, ali i prosečne albume - to je valjda i prirodno kada je neko prisutan u muzici toliko dugo. Međutim, osvrnimo se na vremenski period u kome su oni objavili poslednjih 5 studijskih albuma.

U decembru 2012. godine, Voker će objaviti album “Bisch Bosch”, koji će biti njegovo tek 5. studijsko izdanje od 1974. Iste godine, Polardov bend “Guided by Voices” objavio je ploču “The Bears for Lunch”, inače 3. studijski album ovog benda u 2012. Kada na to dodamo još dva izdanja iz iste godine koja je Polard objavio pod svojim imenom, dolazimo da zaključka da je on samo 2012. snimio 5 albuma. Dakle, jednom je za 5 ploča trebalo 38, a drugom samo godinu dana.

Ako znamo da na tih 5 Vokerovih i Polardovih albuma ima i dobrih i loših pesama, šta nam taj podatak govori? Ništa više osim što nam potvrđuje tezu iznetu u prvoj rečenici ovog teksta. Kada je muzika u pitanju, kvantitet je kranje rastegljiv pojam i na osnovu njega ne možemo mnogo zaključiti o kvalitetu. 

A kada je o Skotu Vokeru i kvalitetu reč, tu nam je manje-više već sve poznato (o Skotu smo već pisali na stranicama FatHipstera). Međutim, ko je taj Robert Polard?

Preporuka

share

share