Wilco najavili novi album i podelili video za pesmu “Falling Apart (Right Now)”

Wilco su najavili novi album, "Cruel Country", i podelili video za prvi singl, “Falling Apart (Right Now)”. "Cruel Country" bi trebao izaći 27. maja na etiketi dBpm koja je u vlasništvu benda. Album bi trebao izaći istog vikenda kada je Solid Sound Festival u organizaciji benda u North Adamsu, MA i oni će album izvesti na festivalu. Crno-beli video "Falling Apart (Right Now)" prikazuje bend u studiju koji radi na pesmi.

Kao što njegov naslov sugeriše, "Cruel Country" ističe americana korene benda. „U svemu što smo ikada radili bilo je elemenata kantri muzike“, kaže frontmen Jeff Tweedy u saopštenju za javnost. „Nikada nismo bili posebno zadovoljni prihvatanjem te definicije, ideje da ja pravim kantri muziku. Ali sada, nakon što smo napravili nekoliko krugova, smatramo da je uzbudljivo osloboditi se unutar forme i prihvatiti jednostavno ograničenje nazivanja muzike koju stvaramo Country.”

Wilco - Jeff Tweedy, John Stirratt, Glenn Kotche, Mikael Jorgensen, Pat Sansone i Nels Cline - snimili su gotovo sve na albumu uživo u studiju zajedno, sa minimalnim presnimkama, snimajući u vlastitom studiju The Loft u Čikagu. “To je stil snimanja koji prisiljava bend da predaju kontrolu i nauče verovati jedni drugima, zajedno sa nesavršenostima drugih, muzičkim i drugim,” kaže Tweedy. „Ali kada radi onako kako bi trebalo, čini se da se okupljate oko nekog divljeg kolektivnog instrumenta, onog za koji je potrebno šest setova ruku za sviranje.”

"Cruel Country" je svojevrsni konceptualni album, onaj koji labavo opisuje istoriju Sjedinjenih Država. "Nije uvijek direktno i lako uočiti, ali ima bljeskova jasnoće", objašnjava Tweedy. “Sve je to izmešano i pomešano, na način na koji su moja lična osećanja prema Americi često protkana svim našim dubokim kolektivnim mitovima. Jednostavno, ljudi dolaze i problemi se pojavljuju. Svetovi se sudaraju. prelepo je. I okrutno.”

Tweedy dodaje: “Specifičnosti američkog identiteta počinju da mi se zamagljuju kako se album kreće prema svetlu i otvara se za više kosmička rešenja – suočavanje sa strahom, bez pripadnosti bilo kojoj naciji ili grupi osim samog čovečanstva.”

"Cruel Country" nije samo o istoriji, već i komentarima o teškim vremenima u kojima trenutno živimo. „Više od bilo kog drugog žanra, kantri muzika, za mene, belo dete iz srednje klase, midwest Amerike, uvek je bila idealno mesto da prokomentarišem ono što mi najviše muči um – koji je već duže vreme zemlja u kojoj sam rođen, ove Sjedinjene Države”, kaže Tweedy. „I zato što je to zemlja koju volim, i zato što je kantri muzika koju volim, osećam odgovornost da istražim njihovu problematičnu prirodu. Verujem da je važno osporiti našu naklonost prema stvarima koje su manjkave."

„Country muzika je jednostavno dizajnirana da cilja na istinu. Ako neko može da je otpeva, i da joj se da glas... pa, onda postaje veoma teško ne videti je, mi to gledamo. To je surova zemlja, a takođe je i prelepa. Volite ili ostavite. Ili ako to ne možete voleti, možda ste već otišli.”

Wilco su takođe nedavno najavili reizdanje  albuma "Yankee Hotel Foxtrot" za 20. godišnjicu iz 2002. koji sadrži  82 dosad neobjavljene pesme, uključujući koncertni snimak pesme "Reservations" iz 2002., koju su podelili kada su najavili ponovno izdanje. Takođe su izveli pesmu "Poor Places" u emisiji The Late Show sa Stephenom Colbert. Reizdanje bi trebalo da izađe 16. septembra preko Nonesuch-a.

Solid Sound Festival  održaće se ovog maja, na kojem će, između mnogih drugih, nastupi će Japanese Breakfast, Sylvan Esso, Hand Habits, Iceage i Bonnie 'Prince' Billy. Njihov aktuelni studijski album, "Ode to Joy", izašao je 2019. preko dBpm-a.

Cruel Country:
1. I Am My Mother
2. Cruel Country
3. Hints
4. Ambulance
5. The Empty Condor
6. Tonight’s The Day
7. All Across The World
8. Darkness Is Cheap
9. Bird Without A Tail / Base Of My Skull
10. Tired Of Taking It Out On You
11. The Universe
12. Many Worlds
13. Hearts Hard To Find
14. Falling Apart (Right Now)
15. Please Be Wrong
16. Story To Tell
17. A Lifetime To Find
18. Country Song Upside-down
19. Mystery Binds
20. Sad Kind Of Way
21. The Plains

Preporuka