Post-pank bend The Fall mi je nekako promakao. Kultna grupa i legendarni pevač i osnivač benda Mark E. Smith su me zaobišli u širokom luku. Prvi put sam čuo za taj bend pre par godina, a prvi put sam čuo kako zvuče – prvi put sam čuo njihovu muziku – tako što mi je slučajno došao pod miša njihov koncert za serijal „From The Basement“. Upravo je i to današnja preporuka.

Mark E. Smith je neverovatna ličnost. Pohađao je večernje časove književnosti dok je tokom dana radio u klanici. Radio je na dokovima kao fizički radnik, pokušavao je da bude pevač u heavy metal bendovima. Bez uspeha. A onda je osnovao The Fall, bend koji je postajao 42 godine. Smith je bio jedini stalni član grupe.

Smith i njegov bend kao da su pokušali da unište sve što je muzička scena stvorila pre njih. Svi postulati su bar morali da budu preispitani.

Ubrzo pošto sam uopšte čuo za bend Smith je postao moj heroj.

Kritičar Steve Huey: „Mark E. Smith piše apstraktnu poeziju punu komplikovanih reči, presahnute duhovitosti, rezanja socijalnih opažanja, i uopšteno mizantropija (ponekad i više nego jasno navedeno podrazumevana)“.

Mark E. Smith je jednostavno genije, ali s druge strane genijalnosti od one na koju smo navikli. On je pobunjeni genije. Buni se protiv svega. Prvo protiv publike. I to publike koja dolazi upravo na njegove koncerte. Možete da zamislite šta misli o onoj drugoj, povodljivoj publici.

Preporuka

share