Civil War [2024]

Civil War
A24 / 2024
Režija: 
Alex Garland
Scenario: 
Alex Garland
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
7.5
7

Kao da već nemamo dosta stvarnih ratova koji se svako malo vode gotovo na svim stranama svijeta, britanski filmaš Alex Garland (Ex-Machina, Annihilation, Men) odlučio je zamisliti kako bi to izgledalo da se jedan takav pravi građanski rat povede na teritoriju najmoćnije države svijeta. Sjedinjene Američke Države su šezdesetih godina 19. stoljeća već doživjele jedan građanski rat, a u Garlandovoj distopijskoj budućnosti ili možda alternativnoj stvarnosti, bijesni ondje novi brutalni i okrutni okršaj. Rat se vodi između Vlade predvođene predsjednikom koji je očigledno prekršio američki ustav i već je u trećem mandatu, a u uvodnim scenama vidimo ga kako u televizijskom obraćanju tvrdi da je pitanje trenutka kada će odnijeti pobjedu nad odmetnutim secesionistima.

Ubrzo shvaćamo da je situacija na terenu bitno drukčija i ti secesionisti koji se nazivaju Zapadne snage predvođene Teksasom i Kalifornijom napreduju prema glavnom gradu. Garland ne ulazi u to koji su razlozi pobune i građanskog rata, ni tko je tu u pravu, a tko u krivu. Shvaćamo samo da je situacija potpuno kaotična i da su ljudi doslovno povampirili i da praktički svugdje postoje naoružane milicije za koje je gotovo nemoguće pogoditi na čijoj su strani. 

Na put prema Washingtonu krenut će tako skupina fotoreportera koju predvodi iskusna ratna reporterka Lee (Kirsten Dunst). S njom je u tandemu Reutersov reporter Joel (Wagner Moura), očigledno jedan od onih war-junkiea, a u novinarskom SUV-u s njima će na put krenuti i iskusni novinar NY Timesa Sammy, kao i početnica Jessie (Cailee Spaeny) koja u Lee vidi uzora.

I putovat će oni tako kroz Ameriku koja se potpuno urušila i degradirala, a njihova konačna misija je pokušati stići do Washingtona prije pobunjeničkih trupa i hvatanje trenutaka kada oni uhićuju predsjednika. Na svoju žalost, dobit će ova šarolika skupina i više nego što je očekivala, a cijelim putem prolazit će oni kroz gotovo nadrealne i okrutne pustolovine. Iako im je i od ranije jasno da je ljudski život u njihovoj zemlji postao jeftin, tek tijekom puta će shvatiti koliko, a mora se priznati da je Garland snimio dubinski uznemirujuću, šokantnu i provokativnu distopijsku ratnu dramu. Iako se ne može poreći da je "Civil War" kvalitetan i zastrašujuće uvjerljiv film, ipak mi je tu falilo ono nešto za višu ocjenu.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost.