Dune [2021]

Dune
Warner Bros. / 2021
Režija: 
Denis Villeneuve
Scenario: 
Jon Spaihts, Denis Villeneuve, Eric Roth
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
9.0
9

Adaptirati jednu od najprodavanijih (20 miliona kopija) i, po mnogim kritičarima, najboljih knjiga naučne fantastike, nije trivijalan zadatak, ali to je upravo zadatak koga se prihvatio Deni Vilnev (Denis Villeneuve), režiser filmova "Arrival" i "Blade Runner 2049". Knjiga u pitanju je - "Dina" Frenka Herberta, izdata 1965. godine, prva novela sage o peščanoj planeti Arakisu (Dini) i knjiga koja mu je donela nagrade "Nebula" i "Hugo". Film, koji je ovom prilikom nastao, je audio vizuelni spektakl vredan doživljaja.

Bogatstvo opisanog sveta, naroda i kultura, u knjizi, političkih intriga i filozofskih i etičkih pitanja kojima se ona bavi, predstavljaju poteškoću kojom su se režiseri bavili u prošlosti. Kultni filmski režiser, Alehandro Hodorovski (Alejandro Jodorowsky),  sredinom sedamdesetih godina, dobio je odrešene ruke da radi na spektaklu, koji bi u tom trenutku predstavljao najskuplji film u istoriji. Scenario, koji je Hodorovski pripremio i na kome je insistirao, zahtevao je film od 14 sati.

Film Dejvida Linča (David Lynch), koji je izašao 1984. godine, je u finalnoj verziji takođe bio duži od onoga što su izdavači bili spremni da puštaju, pa je modifikovan i skraćivan toliko da ga se na kraju Linč odrekao.

"Dina" je smeštena u daleku budućnost, u kojoj, galaktičkim carstvom, u ime cara, planetama vladaju plemićke porodice. Društveno uređenje je, dakle, neofeudalizam sa uticajnim merkantilnim esnafima (eng. gild) koji vladaju iz senke. Radnja prati Pola Atreida, mladog naslednika plemićke porodice Atreid, koja dobija u namesništvo pustinjsku planetu Arakis. Arakis je jedino mesto u carstvu na kome se nalazi supstanca "melanž" tj. "začin": droga koja produžava život i bez koje svemirsko putovanje ne bi bilo moguće. Kontrola nad najznačajnijom supstancom u univerzumu pokazaće se kao opasan poduhvat.

U današnje vreme su izdavači malo fleksibilniji sa dužinom trajanja, te Vilnevov film traje malo preko dva i po sata. Takođe, Vilnev je doneo odluku da knjigu podeli na dva filma. Ovaj film uvodi gledaoce u svet peska, njegov narod - Fremene ("Slobodnjaci") i njihovu kulturu i običaje. Takođe, postavlja na tablu pione koji će, u budućem drugom delu, drmati osnove galaktičkog carstva.