Poslednjih nedelju dana sam intenzivno slušao stare albume Džoni Mičel i Leonarda Koena, a to je razlog zašto njih dvoje otvaraju i zatvaraju današnji Gistro FM, odnosno zašto je njhova fotka cover ove epizode. 

Da li i kakve veze ima novi album grupe Animal Collective sa The Beatles i Ramones, čućete u dve pesme koje slušamo sa njega. Jedna od njih je zrela za neku buduću Animal Collective The Best Of kompilaciju. 

Supergrupa The Skiffle Players koju čine Kes Mekkombs, Nil Kazal i dva člana benda Beachwood Sparks, snimila je savršenu psihodeličnu folk-pop ploču, koja ne izlazi iz ušiju. Ako maštate o Kaliforniji ili se samo ložite na dobru muziku, ne propustite „Skifflin“, današnji album nedelje. 

Iako je pijanista Bred Meldau „Highway Rider“ snimio pre samo 6 godina, već sada možemo reći da je u pitanju evergreen. Mrtva trka da li je remek-delu bliži ceo ovaj album, ili pesma koju slušamo sa njega. 

Kada smo kod remek dela, tu je i japanska noise/jazz stvar za koju komotno mogu reći da je jedna od par najlepših jazz kompozicija iz 21. veka. Kada kažem hit, mislim na „New Summer Boy“. 

Slušamo još novu ploču Tanje Doneli (ex-Throwing Muses, ex-Breeders, Belly), zatim Escondido („nešvilski Calexico“), čućete šta povezuje Gregorija Portera i brazilskog pevača Eda Motu, psihodeličnu obradu jedne The Beatles pesme u verziji The Flaming Lips, a slušamo muziku sa novih albuma Mejvis Stejpls, odnosno Krisa Betgejta. Čućemo i Feist, kao i fenomenalnu džez obradu pesme sa njene ploče „The Reminder“. 

Pored svega toga, ove nedelje će vas zabavljati Brus Springstin (u idealnoj pesmi za noćnu vožnju kolima), Slowdive, Mercury Rev, Kit Džeret i Čarli Hejden, i mnogi drugi. 

Nedeljna fotelja je još udobnija uz Gistro FM. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu. 

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde.

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča. U plejeru ispod možete preslušati najnovije izdanje ove emisije.