The Many Saints of Newark [2021]

The Many Saints of Newark
Chase Films, HBO Films, ,New Line Cinema, Warner Bros / 2021
Režija: 
Alan Taylor
Scenario: 
David Chase (based on characters created by), Lawrence Konner
Zemlja proizvodnje: 
U.S.A.
Jezik: 
English, Italian, Latin
7
7

"Obitelj Soprano" jedna je od prvih serija koja je najavila da bi televizijski (uskoro i streaming) sadržaj mogao postati ozbiljan konkurent filmu i po kvaliteti i po gledanosti. I danas se saga Davida Chasea o mafijaškom bossu iz New Jerseyja Tonyju Sopranu u nenadmašnoj izvedbi nažalost pokojnog Jamesa Gandolfinija smatra jednom od najboljih serija svih vremena, a punih 14 godina nakon završetka emitiranja serije koja se protegnula na šest sezona, stiže i film o ovoj familiji. Ima li uopće smisla čeprkati po nekim legendarnim i voljenim sadržajima te ih pokušati vaditi iz mrtvog stanja, pitanje je na koje nikada nećemo saznati odgovor pa je tako i prije koju godinu snimljen i filmski nastavak podjednako legendarne serije "Breaking Bad".

Fanovi serije su se bunili, prigovarali da to nema nikakve veze s originalnim sadržajem i da bi bolje bilo da se ostavilo kako jest, a ne na silu išlo nešto snimati, a slične reakcije, koliko vidim, doživljava i "The Many Saints of Newark". I stoji da film koji je prema scenariju Chasea i Lawrencea Konnera režirao iskusni televizijski štancer Alan Taylor (režirao i devet epizoda "Sopranosa") i stilski i estetski ima jako malo veze s voljenom serijom. Da čovjek ne zna da je to prequel ili prethodnica serijala, vjerojatno ne bi imao puno prigovora i pomislio bi možda da je to još jedna u nizu tipičnih gangsterskih saga snimljenih po uzoru na filmove kakve je o toj temi snimao Martin Scorsese. Stoga, ako se s gledanjem "Svetaca" krene bez premise da je to film o obitelji Soprano, tada on može funkcionirati kao sasvim korektan gangsterski film koji, istina, i ne nudi nešto što još i nismo vidjeli.

Glavni lik iz serije odnosno Tony Soprano ovdje je tek dječak, kasnije tinejdžer (u toj dobi ga je utjelovio Gandolfinijev sin Michael i volio bih da se varam no teško da će dečko ikad dostići status starog) i njegovo sazrijevanje i stvaranje čovjeka kojeg poznajemo iz serije ovdje je tek jedan od sporednih dijelova priče. Narator priče koja kreće 1967. i nastavlja se potom u prvoj polovici sedamdesetih je Tonyjev bratić Chris Moltisanti kojeg je, sjetit će se oni koji su pratili seriju, sam Tony ubio u posljednjoj sezoni. On nas zapravo uvodi u početke priče o gangsterskoj familiji koja je tada već ordinirala po Newarku odnosno cijelom New Jerseyju, a glavni lik filma je njegov otac Dickie Moltisanti (Alessandro Nivola). Impulzivni, nasilni tip koji će postati opsjednut mladom Talijankom koju je u Ameriku doveo njegov otac (Ray Liotta).

Praktički odmah u uvodnoj sceni shvaćamo da je on bio omiljeni ujak mladog i bucmastog dječaka Tonyja, inteligentnog, ali već tada problematičnog dječaka kojem će član kriminalne organizacije DiMeo odnosno Dickie postati glavni uzor kada njegov otac i Dickiev šogor Johnny Soprano (Jon Bernthal) završi u zatvoru. Pratimo tu priču o Americi od druge polovice šezdesetih kada su lokalni crnci bili podčinjeni talijanskoj mafiji i radili za njih pa sve do nekoliko godina kasnije kada su se isti ti crnci odlučili emacipirati, pobuniti i osamostaliti. Pratimo tu i trzavice i konflikte među članovima obitelji DiMeo, kako su se neki od njih uspinjali u hijerarhiji kao i neki koji se tek imenima povremeno spominju u seriji zapravo skončali.

U epizodnim ulogama pojavljuju se kao mladi ljudi tu i brojni likovi koji smo upoznali u seriji. Tako je tu Corey Stoll mladi Junior Soprano odnosno Tonyjev stric, Vera Farmiga je Tonyjeva majka, a tu su i njegova sestra Janice te članovi "sindikata" poput Pauliea Wallnutsa i Silvia Dantea koji su nekako i najslabiji likovi cijelog filma jer glumci koji su ih utjelovili, Billy Magnusen i John Magaro kao da su se pretjerano trudili kako bi uhvatili njihovu gestikulaciju i mimike pa je to nerijetko završilo u iritantnom preglumljavanju. Jednako koliko su "The Many Saints of Newark" pokušali objasniti što je to stvorilo Tonyja kojeg znamo, jednako je to film o tom vremenu. A vrijeme je to ozbiljnih obračuna između talijanske mafije i crnačkih kriminalnih organizacija koje im upadaju na teren i pokušavaju preuzeti posao. 

Recenzija je originalno objavljena na blogu GamBeeFilmTvKnjiževnost.

Preporuka

share

share