Eddie 9V – Little Black Flies [2021]

Eddie 9V
Little Black Flies
Ruf Records / 2021
9.4
9

Postoje dve jako interesantne činjenice u vezi ovog albuma, koje su još zanimljivije ukoliko ga prvo preslušate, pre nego što se upoznate sa njima. Prva je ta da, izuzetno talentovani multiinstrumentalista i tekstopisac, Eddie 9V ima samo 24 godine a druga da je Little Black Flies snimljen uživo u studiju Echo Deco u Atlanti, a producirao ga je Eddiejev brat Lane Kelly. Rođen u Atlanti, GA, Eddie je jedan od mladih umetnika koji su rešili da odbace plitkost komercijalnog popa u potrazi za nečim dubljim. Njegova inspiracija su Albert Collins, Otis Rush i Mike Bloomfield, a rezultat predstavlja mešavinu bluesa, soula i funka, koja je na neki način savremena verzija „Stax zvuka“.

Prva pesma je raskošni deep soul/blues dragulj, jer “Little Black Flies“ ima sve: razigrane duvače, tople klavijature, gitare, vokale i živopisno pripovedanje. Eddie nam upečatljivo predstavlja situaciju u kojoj se zaista i obreo, naime, bio je zaljubljen u curu koja je živela na spratu iznad njega a bila je zlostavljana.  Odmah nakon ovakvog žestokog početka imamo još jednu izvanrednu kompoziciju “3AM in Chicago“, koja naginje ka klasičnijem soul zvuku. Inače, ovde se vidi da LP osim prikaza grublje strane života ozbiljno obrađuje teme rasne i društvene nejednakosti.

Na “Dog Me Around” album zaokreće u pravcu bluesa, baš kao u 60im ritam sekcija i klavir daju neumoljiv tempo, usna harmonika vrišti, dok gitara samo ispaljuje vatrene solaže poput rafala. Sledeća “She Got Some Money” uliće kao novcijat kadilak sa  Howlin’ Wolfom i Elmore Jamesom na zadnjem sedištu. Laganije “Don’t Come around this House” i “Back On My Feet” su dve strane istog novčića, opet se radi o iščitavanju klasične blues pesmarice samo što su interpretacije različite, na prvoj Eddie skoro pa izbacuje svoju dušu, dok je druga predstavljena u skromnijem, introvertnijem ključu. Na kraju, svaka od tri obrade na ovom albumu je specifična i u isto vreme genijalna: “You Don't Have to Go,” Jimmy Reeda je raskošna,  “Miss James,” Howlin‘ Wolfa raskalašna a  „Travelin' Man“ Alberta Kinga prokleto bombastična.
Little Black Flies je jedno od onih nenametljivih izdanja koja vraćaju veru u muziku. Eddie 9V je ozbiljno proučio stare majstore i uspeo da pokupi gomilu trikova od njih. Zajedno sa mladalačkom drskošću, kojom gazi preko malobrojnih nesavršenosti, ovo predstavlja pravu kombinaciju. Kako se čini, o ovom mladom čoveku tek će se pisati.

Preporuka