The Nevers [2021]

The Nevers
HBO / Sky / 2021
Režija: 
Joss Whedon, David Semel, Zetna Fuentes
Scenario: 
Joss Whedon
Zemlja proizvodnje: 
USA / UK
Jezik: 
engleski
8.3
8

Jedna od stvari koja nedostaje ovom svetu, pored svetskog mira, socijalne pravde, zaštite prirodne okoline, lige šampiona u kojoj samo šampioni igraju je i mnogo više steam punk ostvarenja. Filmova, serija, video igara, knjiga, stripova i svega ostalo čega možete da se setite.

Zato je i nova tv serija „The Nevers“ u produkciji HBO mreže kod mene krenula krenula sa dodatnim startnim poenima. U prvoj epizodi sve je bilo baš kako treba. Savršena scenografija viktorijanskog Londona, kostimografija, malo modernizovana, ali opet poptuno u skladu sa naučno fantastičnom atmosfreom tv serije. Na kraju steam punk i jeste jedna od grana pomenutog žanra. Zatim odlična glumačka ekipa predvodjena Laurom Donnely, Ann Skelly, Oliviom Williams, Benom Chaplinom i uvek dobrim Nick Frostom. I na kraju, veoma važan detalj iza ove tv serije stoji kao kreator i „showrunner“ Joss Wheadon. Barem je to bio na samom početku. 

Wheadon iza sebe ima veoma popualrne tv serije „Buffy the Vampire Slayer“ i „Angel“ , „Dollhouse“, „Agents of S.H.I.E.L.D.S“, zatim  režiju i scenario hitova poput „The Avengers“ i „Justice League“. Ali čak i da ovo zanemarimo, Joss Wheadon stoji iza one jedne nedovršene sezone „kultne“ western/sci-fi tv serije „Firefly“ i filma „Serenity“ , što je mnogim ljubiteljima naučne fantastike više nego dovoljno da veruju u njegov kreativni rad.

Elem, kao što sam napomenuo, Joss Wheadon je bio na početku ove tv serije. A onda je napustio projekat , baš negde na sredini, nakon tri epizode, navodeći razne razloge poput pandemije, otežanog rada zbog iste ali pravi razlog verovatno leži na poptuno drugoj strani.

Tokom prošle godine pojavile su se optužbe glumaca koji su sarađivali sa Wheadonom na nekim njegovim projektima, da je dotični zloupotrebljavao položaj. Nije tu bilo nikakvog #meetoo materjala, Wheadon je jednostavno zloupotrebljavao svoj položaj i stvarao neprijatnu, toksičnu radnu atmosferu svojim podređenima, a glumci to jesu.

Znači bio je težak, nepristojan, verovatno i nepravedan šef koji voli da kinji svoje potčinjene, što je inače veoma retka pojava širom sveta, u svim granama poslovanja, koja, kad se i pojavi veoma se strogo kažnjava.

Naravno ako je sve to tačno, tako nešto treba sankcionisati ili držati pod strogom kontrolom, ali u doba torture „cancel“ kulture čovek jednostavno više nije načisto siguran šta je istina a šta je jednostavno rezultat nevidjene histerije politički korektnih / „socijal justice“ botova.