Jean-Pierre Gibrat – Matteo

Matteo
Jean-Pierre Gibrat
Čarobna knjiga / 2019

Jean-Pierre Gibrat, francuski strip umetnik i scenarista, rođen je u Parizu 1954. godine. Pre nego što je počeo da se bavi stripom studirao je filozofiju i umetnost. Objavljivao je radove u raznim časopisima, među kojima su Pilot, Fluide glacial i Charlie mensuel. Sa Jackiem Berroyerom je 1978. godine stvorio serijal le petit Goudard (Godar), koji se potom nastavio u časopisima Charlie mensuel i Fluide glacial. Gibrat je, pored toga, radio po narudžbini i crtao za novine i druge publikacije. Za Pilot je 1982, opet s Berroyerom, osmislio strip La Parisienne (Parižanaka). Osim impresivnih psiholoških stripova koje je kreirao s Berroyerom, Gibrat je radio i na drugim naslovima, a godine 1995. nastala je Pinocchia (Pinokija), erotska ženska verzija Collodijevog slavnog junaka, po scenariju Francisa Leroia. Između 1997. i 1999. objavljen je njegov dvotomni, u potpunosti autorski naslov Le sursis (Odgoda), strip smešten u Drugi svetski rat, a sledeći diptih, Le vol du Corbeau (Potkazivač), labav nastavak Odgode, izdao je između 2002. i 2005. Ta dela smestila su ga u sam vrh francusko-belgijskog stripskog stvaralaštva. Godine 2008. počeo je da radi na stripu Matteo, koji vremenski obuhvata Prvi svetski rat, Oktobarsku revoluciju i Španski građanski rat.

Čarobna knjiga je objavila dva toma ovog istorijskog serijala. Mateo je priča o običnom čoveku uhvaćenom u vrtlog velikih dešavanja prve polovine XXtog veka. Iako sadrži sve elemente koji prosto nameću brzu avanturistističku priču, dinamika i estetika ovog dela su znatno drugačiji. Naš junak je od starta obeležen svojim poreklom. Izbeglica je u malom francuskom, mediteranskom gradiću, tačnije, sin španskog anarhiste, antimilitarste, koji je nastradao u čamcu bežeći od francuskih vlasti. Zaljubljen je u prelepu Juliet, koju zna još iz detinjstva i koja mu uzvraća ljubav, ali u klimi rastućeg nacionalističkog zanosa u zoru Velikog rata, Mateov pacifizam deluje kao kukavičluk. Prezren od seljana i žene koju voli, on impulsivno donosi odluku da, uprkos svojim verovanjima, uzme oružje u svoje ruke i krene u rat. Od ovoga trenutka on gubi kontrolu nad svojom sudbinom, ali zupčanici koji su pokrenuti više se ne mogu zaustaviti.

Matteo se čita lagano, kao knjiga. Gibrat gradi priču majstorski, stavljajući acenat na detalje: ponekad je to strastveni susret sa Juliet ili  besomučno ispijanje vina sa Polenom, ponekad sumanuti juriš u Petrovgradu sa Gervasiom ili običan razgovor sa majkom. Crtež je naravno ključni deo ovog doživljaja. Strip je prvo detaljno rađen olovkom, pa lagano i selektivno perom, da bi nakon toga bio obojen vodenim bojma ili gvašom. Posle toga su boje na tablama digitalno obrađivane, da bi konačni izgled bio zadat rukom. Iako oduzima mnogo vremena, ovakav način rada daje imresivne rezultate. Crtež je živ i originalan, jednostavno igra u rukama.

Naš junak će preći dug put, od rovova Some, preko revolucionarnog Sankt Peterburga i radnih logora u dalekoj Francuskoj Gijani pa do do Španije u doba Građanskog rata. Da li će ga ove avanture učiniti boljim, ili će on kroz ove avanture uspeti da ispravi nesavršeni svet? Gibrat nam pruža nepopularan, indirektan pristup, ali da bi otkrili detalje, naprosto morate pročitati ovo delo.

Preporuka

share