The Report [2019]

The Report
Topic Studios, Margin of Error, Unbranded Pictures
Režija: 
Scott Z. Burns
Scenario: 
Scott Z. Burns
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
8.5
8

U originalu nazvan The Torture Report, film Soderbergovog najboljeg učenika i sledbenika Skota Barnsa (Scott Z. Burns), verno je svedočenje i temeljna analiza političkih i društvenih konsekvenci nastalih nakon terorističkih napada septembra 2001.

Gotovo u celosti smešten po raskošnim državnim kancelarija i upravama, širokom administrativnim holovima, te izolovanim podrumskim prostorijama iz kojih je zabranjeno iznositi dokumentaciju, The Report je naizgled hladno stilski isporučen politički triler, ali je zapravo Barnsova namera da komešanjem hladnih vizuelnih tonova narativno dočara atmosferu iscrpne i mučne unutrašnje istrage državnih organa, sa neizvesnim i polovičnim ishodom.

U skladu s tom idejom The Report i njegov autor donose priču koja je u startu imala za cilj da raskrinkavanjem aparata i metoda mučenja nad zatvorenicima, koje je sprovodila CIA i neki njeni bizarno čudni poslušnici, daju privid kako je u moru suprostavljenih birokratskih stavova između konzervativnih republikanaca i liberalnih demokrata moguće upostaviti balans i ravnotežu.

U praksi istražiteljski tim na čelu sa Danijelom Džounsom, uz podršku senatorke Dajen Fajnstin, suočavajući se sa sabotažom i nerazumevanjem, uz tradicionalno relativizujuće struje u odnosu prema upotrebi nasilja, svoj zadatak neće uspeti da sprovedu do kraja, te će tako celokupno američko društvo i birokratski aparat zbog izbegavanja za suočavanjem sa istinom i sopstvenom prošlošću, a sve u eri vladavine Obamine administracije, platiti cenom dolaska na vlast populista i desničara, odnosno upravo onih struja u birokratskom sistemu koje su i pokrenule lavinu kontroverznih metoda ispitivanja.

Sam kraj donekle sugeriše i drugačiju sliku dešavanja, po kojoj su postulati demokratije neukaljani ako aparat ukine prethodno donešene kontroverzne zakone, ali prenebregavanje suočavanja krivaca sa potencijalnim, vidljivim konsekvencama, ne računajući formalne osude, najbolje je sadržan u ironiji tumačenja mudrih misli iz prošlosti, u jednoj od najboljih replika iz filma, koja na najbolji način simbolizuje i ceo The Torture Report.

Cyrus Clifford: Well, as Winston Churchill said: „History is written by the winners.“

Daniel Jones: Churchill really didn't say that, Herman Goering did. And what he say was: „We will go down in history either as the world's greatest statesmen or as its worst villians.“