Raspremajući policu sa diskovima (na “mesto pri ruci” dolaze albumi iz ove, dok u zapećak šaljem neke ploče iz prošlih godina) pre neki dan sam naleteo na tri albuma koja su mi obeležila 2011. godinu. U pitanju su ploče za Kurta Vajla, Džoša T. Pirsona i Džeja Meskisa. Šta je to što povezuje ovu trojicu gitarista?

Pored toga što koreni njihove muzike leže u američkom tradicionalnom folku i gitarskom roku, za dvojicu od trojice se može reći da su veliki lenjivci kad je u pitanju periodičnost objavljivanja albuma. Istina, po načinu na koji priča i peva Džej Meskis bi delovao kao lenjivac i da objavljuje ploče istim tempom kao Robert Polard iz benda “Guided by Voices” (za neupućene, Polard godišnje snimi preko pet izdanja), no ako izuzmemo četiri albuma koja je u poslednjih dvanaest godina snimio sa “Dinosaur Jr” ovo je 2011.godine bilo prvo izdanje pod njegovim imenom još od “Free so Free” iz 2002. Ako ćemo cepidlačiti i reći da je “Free so Free” snimio sa pratećim bendom “Fog”, “Several Shades of Why” je tek drugi zvanični studijski album potpisan samo kao Džej Meskis. Nakon ovog albuma Meskis je objavio još dva solo albuma "Tied to a Star" (2014) i "Elastic Days" (2018)

Lenjivac broj dva je Džoš T. Pirson. On je prvi album objavio pre 2001. godine sa bendom “Lift to Experience” (kog je muzička štampa nazivala naslednicima zvuka kog je gajio sastav “Thin White Rope”) sa kojima je stekao kultni status među ljubiteljima žanra amerikana. Zbog toga je 2011. godine njegovo prvo izdanje pod sopstvenim imenom “The Last of the Coutry Gentlemen” dočekano sa velikim nadama. Pirson je prošle godine objavio drugi solo album "The Straight Hits!"

Kurt Vajl je te 2011.godine bio mlad momak pa je imalo vremena da se ulenji, ali ono što ga povezuje sa dvojicom pomenutih je gostovanje na “Several Shades of Why” (Meskis je potpuno očaran njegovom muzikom) kao i nekoliko puta isticano oduševljenje albumom “Texas- Jerusalem Crossroads” Džošovih “Lift to Experience”. Vajl se ipak nije ulenjio i od albuma "Smoke Ring for My Halo" objavio još tri albuma i postao jedan od najznačajnijih muzičara današnjice.

Kada se malo uozbiljimo, shvatićemo da velike pauze između njihovih albuma nemaju toliko veze sa lenjošću koliko sa obavezama, sticajem okolnosti ili perfekcionizmom. Koliko je ta njihova težnja ka savršenom zvuku dala rezultata te 2011. godine, govori podatak da njihovim tadašnjim izdanjima pričamo i osam godina kasnije.

Kurt Vile
Smoke Ring for My Halo
Matador / 2011
Josh T Pearson
Last of the Country Gentlemen
Mute / 2011
J Mascis
Several Shades of Why
Sub Pop / 2011

Preporuka

share
share