El Camino: A Breaking Bad Movie [2019]

El Camino: A Breaking Bad Movie
Netflix
Režija: 
Vince Gilligan
Scenario: 
Vince Gilligan
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.5
7

Bilo da je reč o spin-offu ili sequelu, El Camino: A Breaking Bad Movie je uistinu filmska izvedenica popularnog i nagrađivanog serijala, i nezavisno jednostavno ne funkcioniše, odnosno ključ za razumevanje filma leži u gledanju serije.

Kada kažem razumevanje, tu pre svega mislim na magični vizuelni identitet, koji je svih pet sezona nosio Giliganov serijal. Čari Novog Meksika i Albukerkija, odnosno kolorit i figurativno-terenska raznolikost lendskejpa, dominiraju i El Caminom, u onoj meri u kojoj smo to videli i u spin-offu Better Call Saul.

Naravno, film je različita forma od serije i daje mnogo manje prostora za greške, tako da El Camino zasebno gledano ne daje puno originalnosti, što njegovom autoru i nije bila primarna namera.

Sa narativnog aspekta gledano Breaking Bad je klasičan krimi ili ako hoćete čak i noir uradak, čija dramaturška potka leži u posledicama i suočavanjima sa istim. Tu Giligan sa El Caminom doslovno ispunjava svoju misiju.

Njegov junak Džesi Pinkman, buntovni sidekick mastermajnda Voltera Vajta, nakon finalnog obračuna pokušava da organizuje sopstveno bekstvo iz Novog Meksika, što ga vodi u nekoliko hičkokovski napetih situacija. Uz nekoliko flešbekova, Giliganov junak od traume zbog zatočeništva, pa preko introspekcije i pomoći prijatelja, proživljava katarzu, što ga vodi na samom kraju do željene destinacije.

El Camino jeste korektan film, ali konačan stav o njegovom zasebnom kvalitetu je nemoguće posmatrati nezavisno od serije, tako da je ovo više epilog sudbine Breaking Bad junaka Džesija Pinkmana, i ispunjavanje želje fanovima, negoli delo koje ima dugoročniji filmski efekat.

Preporuka

share