Ona kaže "Even though you've lost your way / The world keeps dreaming of spring". Ona kaže "You can never hold back spring / You can be sure that I will never stop believing". Ona na najlepši način slavi period godine vez kog bih teško pregurao ostala tri. Niko ne pokazuje bolje od nje srednji prst svim onim srvarima koje utiču na naš život - jer nijedna od njih ne može da utiče na početak proleća. Uvek kada je čujem u nosu imam ukus barenih jaja, jogurta i mladog luka. Uvek mi je ispred očiju slika ove drvene terase u mom kraju, koja je na omotu današnje epizode. Zato Tom Vejts, zato "mož' da pljuneš pod prozor proleću" kao naslov. Zato i Arsen Dedić, Džonatan Ričmen, Nik Drejk, Bil Evans, Mark Ajcel, Underworld, Pet Shop Boys, Frenk Sinatra, U škripcu, Belle & Sebastian i Pulp. Njihova muzika godinama ima običaj da mi kraj marta učini najmelodičnijim delom godine. Iako mi je ovo prvo proleće van Jerkovića, njihova magija radi i ovde gde sam sada.

Album nedelje potpisuju Karen O i producent Danger Mouse. Njihova mešavina elektronike, gitara i popa zvuči mnogo bolje nego što sam mislio. Ove pesme se sporo otkrivaju ali dugo ostaju u ušima. Topla preporuka.

Čućemo i obradu pesme Vilijama Bela "I Forgot to Be Your Lover" koju su u okviru SXSW festivala izveli Endrju Bird i Yola. Ovo je nešto najemotivnije što sam čuo u poslednje vreme. Inače, sledeće nedelje predstavljamo novi Endrjuov album.

Prvi Gistro evergreen je pre pola veka snimio pop master Džim Salivan, a drugi Bon Iver pre 12 godina. Prvi idealan za prolećna jutra, drugi za prolećne večeri.

Tu je još sjajan novi album za Helado Negro, prvi singl sa nove ploče Lija Fildsa, te aktuelna izdanja za Peti Grifin, Stelu Doneli i Nika Voterhausa, a vratićemo se fenomenalnom prošlogodišnjem albumu kalifornijskog benda The Saxophones.

U okviru predstavljanja ostinskih muzičara, danas je na tapetu Džon Vesli Kolmen. U poslednjih deceniju i po on važi za jedno od najvažnijih imena na lokalnoj gitarskoj indi pop sceni. Kad ga preslušate, biće vam jasno i zašto je to tako.

Kome smeta lažni optimizam, zelene krošnje i magnolije, uvek može da otvori naslovnu stranu bilo kojih novina. Ako vas pak realnost nanje zanima od traganja za idealnim saundtrakom prvih prolećnih dana, velike su šanse da u ovonedeljnoj Gistro FM epizodi pronađete nešto zanimljivo.

Preporuka

share