Upgrade [2018]

Upgrade
Blumhouse Productions, Goalpost Pictures
Režija: 
Leigh Whannell
Scenario: 
Leigh Whannell
Zemlja proizvodnje: 
Australia
Jezik: 
English
8.0
8

Scenarista Saw serijala Li Vanel (Lee Whannell) napravio je b-movie klasik, koji potencijalno ima težinu da postane kultni SF uradak. Upgrade je potentni triler u maniru niskobudžetnih, ali vazda zabavnih akcionih revenge flikova iz osamdesetih.

Kombinovanjem najboljih elemenata iz trilera autora kao što su Pol Verhoven (Paul Verhoeven), Dejvid Kronenberg (David Croneneberg) i Džejms Kameron (James Cameron), Vanel u svojoj distopijskoj viziji metropolisa ljude predstavlja kao figure razapete između sentimentalne prošlosti i benadežne budućnosti.

Tako junak naše priče svoje dane provodi u uspešnom rekonstruisanju oldtajmera, prodavajući ih na crnom tržištu bogatim skorojevićima.

Njegova supruga, zaposlena u modernoj korporaciji, naizgled je motor njihovog materijalnog benefita i lagodnog života, sve dok sudbina ne umeša svoje prste.

Upgrade nije jedan od onih filmova koji impresionira fabulom ili napetim akcionim scenama. Njegov kvalitet ne leži čak ni u cerebralnom poimanju SF žanra. Međutim, ono što Vanelova priča nudi na visceralnom nivou sasvim je dovoljno da Upgrade kandiduje za jedan od najuspešnijih SF filmova u poslednjih nekoliko godina.

Efektna akciona priča zajmi puno od klasika kao što su RoboCop, Death Wish, pa čak i Terminator, Hardcore Henry ili John Wick, ali Upgrade ima svoj autentični mikrosvemir u kojem savršeno funkcioniše, gde završni twistovi i brutalni finale tvore smislene i logične kockice ne tako zamršene, ali definitivno moćne i ubedljive slagalice.

Preporuka