Finding Your Feet [2017]

Finding Your Feet
Eclipse Films, Catalyst Global Media, Powderkeg Pictures
Režija: 
Richard Loncraine
Scenario: 
Meg Leonard, Nick Moorcroft
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
English | French
7.5
7

Starost može, ali ne mora biti toliko naporna i teška. Da stvari možemo posmatrati iz različitih uglova, dokaz je britansko ostvarenje Finding Your Feet, Ričarda Lonkrejna (Richard Loncraine).

Iako formalno komedija, Finding Your Feet je u svojoj suštini klasična engleska drama, i to u onom najboljem smislu. Retko koje kinematografije tako dobro prenose život na bioskopsko platno ili male ekrane, a tako lako odustaju od utrke sa holivudskim blokbasterima i naučno-fantastinčim sapunicama kao engleski autori.

Zaplet čiji su temelji udareni već sa prvim kadrovima filma pokazuje nam sredovečnu ženu, koja nakon trideset i kusur godina braka saznaje za muževljevu višegodišnju vanbračnu aferu. I to baš na dan godišnjice.

U prvi mah isforsiran i maksimalno klišeiziran, film nas vodi u jedno prilično rustično i siromašno, kvartovsko okruženje Londona, čiji su enterijeri i ekstrerijeri ostali duboko zaglavljeni u šezdesetim godinama prošlog veka.

Međutim, ponovno spajanje dve rođene sestre, koje su život provele na suprotnim krajevima društvene lestvice i hijarerhijskih staleža, biće pozitivan okidač za oslobađenje duboko skrivenih emocija, i zaboravljenih vremena.

Uz fenomenalne performanse Silije Imri (Celia Imrie) i Timotija Spala (Timothy Spall), Finding Your Feet izuzetno kvalitetno vivisecira ljudsku egzistenciju, i uz ples, igru, muziku i pevanje pokazuje kako valja ispričati jednu zaokruženu dramsku celinu, uz zadržavanje toplih ljudskih manira i empatije.