The Brothers McMullen [1995]

The Brothers McMullen
Brothers McMullen Productions, Marlboro Road Gang Productions, Videography Productions
Režija: 
Edward Burns
Scenario: 
Edward Burns
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.0
7

Braća Mekmalen je tipičan film američke nezavisne produkcije devedesetih godina. Ono što ga danas čini posebno interesantnim jeste glavna nagrada žirija na Sandensu, koju je pokupio te 1995. godine.

Režiju potpisuje Edvard Barns (Edward Burns), koji ujedno igre i jednog od braće Mekmalen. Upravo onog kojeg majka Irkinja na početku samog filma savetuje u vezi ispravnog sagledavanja ljubavnih dilema i odluka.

Fokus filma jeste na tradicionalnom odgoju generacija irskih katolika, koji su masovno naselili kontinent početkom dvadesetog veka. Njihove moralne dileme i etički kodeksi predstavljaju tačku Barnsovih dramskih zapleta.

Braća Mekmalen deluje prilično sterilno iz današnje perspektive, imajući u vidu stilski i dramski potencijal i samo nasleđe američkih klasika iz bliže i dalje prošlosti. Nameće se pitanje koliko je sam Barns ovaj film shvatio kao eksperiment i stilsku vežbu, a koliko mu je u datom trenutku bio važan sam kvalitet proizvoda, odnosno njegova dugovečnost.

Ipak, ako ga posmatramo izolovano od mnogo jačih klasika na zadatu temu, Barnsov film svakako nije protraćeno vreme, i na konzervativno estetskom nivou funkcioniše kao koherentna celina.

Preporuka