Paolo Fresu / Omar Sosa - Eros [2016]

Paolo Fresu / Omar Sosa - Eros
Tuk Music, Paolo Fresu's Label
Zemlja proizvodnje: 
France
7.5
7

Paolo Frezu, sardinijski velikan jazz trube, i Omar Sosa, kubanski pijanista, nastavljaju albumom Eros saradnju koju su započeli albumom Alma iz 2012.

Eros nam donosi opuštajuću atmosferu miksovanja različitih stilski pravaca i žanrova od latin džeza, neo soula, mediteranskih opuštajućih melodija, do minimalističke upotrebe semplova i efekata, što je sve u biti Frezuov trejdmark poslednjih desetak godina. Eros podseća na ranije radove, konkretno na saradnju Frezua sa Rišarom Galijanom na albumu Mare Nostrum, kao i na album Mistico Mediterraneo.

Frezu i Sosa ugošćuju i vokalnu solistkinju Natachu Atlas, na interesantnoj obradi hita Teardrop benda Massive Attack, kao i brazilskog čelistu Žaka Morelenbauma.

Moje zamerke idu u pravcu emotivne neusaglašenosti albuma. Uprkos sjajnim izvedbama i atmosferičnoj i emotivnoj komponenti muziciranja, Frezu i Sosa imaju avangardne i disaharmonične izlete, čineći ovaj album izazovom za čula, što i ne bi samo po sebi bilo loše da većina kompozicija ne sugeriše drugačiju vrstu ugođaja. Međutim, s druge strane možda sam naziv albuma, Eros, pointuje u pravcu strastvene neusaglašenosti i unutrašnjeg nemira, te tako Frezu i Sosa sebi daju alibi za povremeno formalno eksperimentistanje.

Preporuka