Microbe & Gasoline [2015]

Microbe et Gasoil
Partizan, StudioCanal, Canal+
Režija: 
Michel Gondry
Scenario: 
Michel Gondry
Zemlja proizvodnje: 
France
Jezik: 
French
6.0
6

Postoji neka skrivena iskra, koju svako biće na svoj način oseća, koju je prilično fino sažeo Mišel Gondri u svom poslednjem ostvarenju. To je ono sećanje na detinjstvo, na nevinost, na naivnu predstavu budućnosti, sreće i života u celini.

Međutim, imajući u obzir neka njegova ranija dela, Microbe & Gasoline ostaće minoran filmčić u odnosu na kapitalni Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

Ipak, potrebno je istaći da Gondri u svom opusu, osim naravno neverovatnog broja ultimativnih spotova, nema kvalitetnu filmsku gradaciju. U narativnom smislu Gondri je sanjar, iluzionista, emotivac, što Mikrob i Gasual potvrđuju.

Ovaj dečiji roudi filmčić je neka vrsta sentimentalnog putovanja u prošlost. Dva nesnađena klinca prave pokretnu mašinu (improvizovano vozilo) kako bi krenuli u avanturu za vreme školskog raspusta. I to bi bilo to. Nemamo ovde nikakvu katarzu, nikakav viši smisao njihovog bekstva. Priča je prilično linearna, ali joj se ne može oduzeti da se u dobroj meri naslanja na tradiciju jednog Bertrana Blira (Bertrand Blier), i neke njegove slične filmove.

Mikrob i Gasual je zanimljivo, ali ne previše zabavno i kreativno ostvarenje, pogotovo za jednog vizuelnog i stilskog avanturistu kakav je Mišel Gondri. Fanovi ovakvih filmova mogu biti u nekoj meri zadovoljni, ali ljubitelji Gondrijevog opusa svakako ovde nemaju šta puno za videti.

Preporuka

share