Braid

Braid
puzzle-platfrormer
Number None, Inc. 2009.

Braid (Pletenica) je jedan od naslova koji se lako da propustiti ako prihvatite uobičajenu kritiku vezanu za nju - da je još jedan generički platformer. To bi bila velika greška, jer Braid je jedan od najzanimljivijih i najoriginalnijih naslova iz  2008. godine, a definitivno najuspešniji u tom vremenu u domenu indie gejminga.

PC verzija igre je igriva sa tastaturom, kao i sa džojstikom i jednostavno je koristiti komande koje se sastoje u kontrolisanju pravaca (gore, dole, levo ,desno) i Space za skok. Tu je i taster Shift kojim se možete beskonačno puta vraćati unazad kako bi ste ponovili uspešno određeni potez ili skok.

Braid izgleda kao umetnička verzija najpoznatijeg platformera svih vremena Super Mario Brothers - tu je princeza da se spasi, dvorci do kojih morate stići, i protivnici koje eliminišete ako im skočite na glavu. Ali, umesto da bude brza igra za koju su potrebni refleksi, Braid je više mozgalica i kombinacija platformera i slagalica.

Braid ima predivnu pozadinsku muziku i akvarel pozadine, ali u isto vreme inicira i vaš mozak u rešavanju slagalica. Ne dajte se prevariti - deluje jednostavno ali nije.Ovo je izazovna igra, čak i previše izazovna za neke igrače. Dobar deo igrača će je jednostavno napustiti posle par neuspešnih pokušaja. Ali, ako želite teške zagonetke, i osećaj zadovoljstva koje dolazi od rešavanje zagonetki, onda je ovo igra za vas. Drugim rečima, ako ste se smorili od eksplozivnih svemirskih pucačina, ratnih osvajanja i krvavih horor naslova, ovo će vas sigurno opustiti.

Što se priče same igre tiče, ona ide ovako. U Braid-u igrate kao mladić po imenu Tim koji je izgubio prekrasnu princezu zbog greške koju je napravio. Kako bi ispravio grešku, mora putovati kroz različite svetove da prikupi komade zagonetki i da ih onda sastavi tako da formiraju umetnička dela koja razmotavaju priču.

Kao što je ranije napomenuto, ne brinite se previše ako nemate velike platforming reflekse. Glavni junak Tim ima posebnu sposobnost koja omogućava da unazad vrati vreme, pa ako padne na neke šiljke ili bude ubijen od strane neprijatelja, sve što treba da uradite je da Tima vratite unazad nekoliko sekundi i pokušate ponovo. Ovo jednostavno vraćanje ima poseban značaj zato što je inkorporirano u zagonetkama. Na primer, neki objekti koji svetle zeleno su imuni na "premotavanje vremena", što znači da morate da shvatite kako da sa njima operišete.
Kako igra teče dalje, razvija se i manipulacija sa vremenom. U jednom svetu, vreme prolazi unazad kadgod se Tim  pomera ulevo. U drugom, možete da kreirate mehuriće koji usporavaju vreme. U sledećem, možete da kreirate dvojnika tako da je moguće da budete na dva mesta istovremeno. Braid inteligentno otkriva svoju mehaniku kako se sve dalje igra, tako da svaki svet ima svoj poseban fazon.
Ne postoje nikakvi grafički dodali ili tzv. DLC za PC verziju ali vam nisu ni potrebni. Braid umetnički dizajn je takav da neće zastareti neko duže vreme. Ono što je pozitivno je da se radi o 2D platformeru i da zbog svojih specifikacija, može raditi bukvalno na bilo kom kompjuteru.
Braid pruža nezaboravno zadovoljstvo igranja i živi je dokaz da grupa indie programera može sasvim ravnopravno da se nosi sa izazovima koje moderno tržište postavlja. Originalna ideja i skromni budžet mogu da donesu izuzetan kvalitet, a Braid je jedna od potvrda te konstatacije.

Preporuka

share