Nema ništa logičnije od saradnje između Lori Anderson (Laurie Anderson) i Kronos kvarteta (Kronos Quartet). To je, međutim, postala stvarnost tek pošto su se našli zajedno u studiju. Njujorška avangardna umetnica i avangardna četvorka iz San Franciska konačno su se našli na istom projektu, ono što je bilo logično je pretvoreno u muziku. Dva kraja Amerike spojila je ljubav prema drugačijem zvuku, kao i ljubav prema gudačkim instrumentima. Anderson, takođe, svira violinu.

Lako se može pomisliti da ta saradnja traje decenijama. Ipak, album su snimili tek 2018. godine, a da je to dobitna kombinacija zvanično je potvrđeno naredne, 2019. Anderson i Kronos su dobili Gremi za najbolju kamernu muziku (Best Chamber Music / Small Ensemble Performance).

Album “Landfall” inspirisan je naletom uragana „Sendi“ i posledicama oluje. Ona je napisala sve stihove, koje ne peva već ih govori (spoken word), dok su svi zajedno komponovali muziku. Anderson svira violinu, razne klavijature, perkusije, a bila je zadužena za semplove i filtere. U Kronosu je raspored ovakav: Dejvid Harington (David Harrington) svira violinu, Džon Šerba (John Sherba) takođe violinu, Heng Dut (Hank Dutt) svira violu, a Sani Jang (Sunny Yang) violončelo.

Preporuka

share

share