Bob Dylan je dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2016.godinu

Švedska akademija je upravo objavila da je dobitnik nobelove nagrade za književnost za 2016.godinu, legendarni američki muzičar Bob Dylan. Dylanu je nagrada dodeljena za " kreiranje novih poetskih izraza u okviru velike američke muzičke tradicije"

U svojoj izjavi za novinare stalni sekretar Švedske akademije, Sara Danius izjavila je da se "nada" da akademija neće biti kritikovana zbog svog izbora.

"Vremena se menjaju" izjavila je Danius upoređujući američkog pesnika i muzičara sa antičkim pesnicima Homerom i Sapfo. "Naravno da je zaslužio. On je veliki pesnik. Tokom 54 godine iznova menja samog sebe, i stvara svoje nove umetničke identite. Ako pogledate 5000 godina u prošlost otkrićete Homera i Sapfo. Oni su stvarali poetske tekstove koji su izvođeni, kao i Bob Dylan. Mi i dalje čitamo Homera i Sapfo i uživamo u tome. Možemo i trebamo čitati i Dylana"

Danusi je preporučila svima koji nisu upoznati sa Dylanovim stvaralaštvom da krenu od albuma "Blonde on Blonde" iz 1966.godine " To je izvanredan primere njegovog brilijantnog osećaja za rimu, sastavljanje refrena i slikovitog načina razmišljanja" Priznala je da kada je bila mlada nije bila veliki ljubitelj Dylanove muzike i da joj je Bowie bio mnogo bliži, ali da je danas veliki ljubitelj Boba Dylana.

Glavni kandidati za Nobelovu nagradu za književnost ove godine bili su kenijac Ngugi wa Thiong'o, amerikanac Don DeLillo i japanac Haruki Murakami.