Bez obzira na to gde ste, sa kim ste, da li vam je nedelja radni ili neradni dan, to nedeljno jutro uvek se razlikuje od preostalih šest u sedmici. Nekome je to početak poslednjeg slobodnog dana do sledeće subote, neko tad na posao stiže duplo brže nego radnim danom, neko spava do podne, neko odlazi na pijac, neko vodi decu u bioskop ili pozorište, neko ide na matine koncerte klasične muzike, neko sprema ručak, a neko čita knjigu u miru svog doma. Šta god da radite u nedelju ujutru, nemoguće je da ne osetite taj spori, tihi i nenametljivi ritam kojim počinje taj dan. Još ako je jesen, ako ste skloni samoći i unutrašnjim dijalozima, ne postoji savršenije vreme za to od oktobarskog nedeljnog jutra. Kada ga provodim budno, u sve to najčešće dodajem muziku. Jedan od muzičara kog posebno tad volim da slušam je trubadur iz Teksasa Tauns Van Zant. To je razlog zašto baš njegove pesme otvaraju i zatvaraju današnji Gistro FM.

Svima kojima nedostaje novi Radiohead album, glad mogu zavarati trećim albumom njihove presvučene verzije pod imenom The Smile kog danas predstavljam. Ako volite novi soul koji zvuči kao da je snimljen sredinom šezdesetih, tu je drugo izdanje za kalifornijski bend Thee Sacred Souls, a uz njih ćemo čuti i pesmu sa novog albuma teksaškog soul majstora Liona Bridžisa. Negde na pola puta između psihodeličnog popa s kraja šezdesetih i našminkanog posh orijenta grupe Khruangbin, čeka nas treće izdanje britanskog dua Kit Sebastian, dok nas je Long Ryder Sid Grifin, nakon jednodecenijske diskografske pauze, nedavno obradovao sjajnim novim akustičnim izdanjem. Obratite pažnju na ime Kejt Bolinger, za koje sam siguran da ćemo ga ubuduće često čuti s obzirom na to da njen debi album zvuči obećavajuće na nekoliko nivoa, a premijerno puštam i genijalni, drugi singl sa prvog The Cure albuma koji se čeka više od deceniju i po. Ako volite da nedeljno jutro počinjete uz elektronsku muziku, tu je novo izdanje za Caribou, a ako ste ipak za usnu harmoniku i akustičnu gitaru, njih ima na četvrtom albumu Džulijana Tejlora. Danas slušamo i Belle & Sebastian, Low, Galaxie 500, The Temptations, Džoni Mičel, Vika Česnata, Yo La Tengo i mnoge druge.

Neke nedeljne, jutarnje, jesenje kafe su aromatičnije ako uz njih svira muzika koju možete pronaći u ovom izdanju GistroFM.

Preporuka

share

share