Leti se ide na more, odlazi se u krevet bez ikakve odeće, jedu se lubenice, piju se hladna pića iz čaša koje ostavljaju vlažan trag na stolnjaku, čudi se vrućini u julu, cveće se zaliva češće, gledaju se Romerovi filmovi i sluša se muzika koja odmara dušu i telo. Ako mene pitate, ja tokom leta najviše volim da slušam žanrove koji se zovu lounge i exotica. Martin Deni, Les Bakster i Eskivel nikad ne zvučr tako divno kao u julu i avgustu. Volim tu sporu, klavirsku, melodičnu, psihodeličnu muziku koja ima zvuk džungle, talasa, pučine i vodopada. Baš u fioci sa takvom muzikom sam pronašao taj hit s kraja šezdesetih koji se zove Music to Watch Girls By. Koliko zarazna melodija! Ona ne samo da je savršena za leto, već odlično ide uz ovu fotku koja je nastala jednog jula, krajem osamdesetih u Rimu.

Moj trenutno omiljeni srpski bend Roza ima debi album. Njihova pesma od pre par godina Novi noj je nešto najlepše što je snimljeno na ovim prostorima. Ako volite Yo La Tengo, Stereolab i krautrok trebalo bi da obratite pažnju. Novi EP za Wilco je takođe odličan, a Lu Barlou iz Dinosaur Jr i Sebadoh se vratio sa svojim The Folk Implosion. Čekanje od dve decenije se isplatilo. Kad smo kod višedecenijskog čekanja, Met Džinson i The The se ove godine vraćaju s novim albumom, a danas slušamo prvi singl sa njega. Ako vam nedostaju Sonic Youth, možda žeđ bar malčice utolite uz pesmu sa novog albuma Tarstona Mura, u kojoj gostuje Leticija Sadije iz Stereolab. Danas slušamo još Džonija Keša (i to novog, nećete verovati), Beach Boys, Trans Am, Hozea Gonzalesa, OP8 i mnogo toga još.

Ovo je poslednji Gistro FM u ovoj sezoni, sledeća emisija je u septembru. Do tad možete na Patreonu slušati KindaPop, jedinu moju emisiju koja neće imati letnju pauzu. Uživajte u letu.

Preporuka