Breaking [2022]

Breaking
Bleecker Street / 2022
Režija: 
Abi Damaris Corbin
Scenario: 
Abi Damaris Corbin, Kwame Kwei-Armah
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
6.5
6

Najavljivala se ova kombinacija trilera i drame snimljena prema istinitim događajima, a premijerno prikazana u Sundanceu kao moderna varijacija na temu kultnog Lumetovog "Pasjeg poslijepodeva". I u "Breaking" imamo očajnog antijunaka koji je upao u poslovnicu banke i stvorio talačku krizu, a mornarički veteran Brian Brown-Easly (John Boyega) učinio je to kako bi skrenuo pažnju na svoj slučaj vjerujući da će dobiti priliku i medijski prostor za iznijeti svoju stranu priče. A strana priče ovog izmučenog i ogorčenog tipa je zaista stravična i ovaj moderni antijunak pravi je primjer žrtve sustava, te jezive birokracije koja je od njega prethodno načinila beskućnika.

Nakon što se vratio s misija u Iraku, ovaj čovjek obolio je od PTSP-a i nije neko vrijeme bio sposoban za posao. Raspala mu se i obitelj, završio je na ulici, a preko ruba će ga pogurnuti činjenica da mu je sjela ovrha na 892 dolara veteranske naknade što se nije smjelo dogoditi. Film koji je prema novinskom članku iz 2018. napisala, potom i režirala Abi Damaris Corvin u Sundanceu je i prikazan pod nazivom "892" da bi u međuvremenu bio promijenjen u "Breaking", a nagrađen je ondje za glumačku postavu. I najjači adut ovog filma je dobri Boyega kao očajni i bespomoćni čovjek spreman riskirati život upadom u banku s eksplozivnom napravom tražeći da mu odjel za veterane vrati njegovih 892 dolara.

I premda je on svojim činom postao terorist, Damaris Corbin snimila je film u kojem shvaćamo da je on istovremeno ne samo žrtva, već da je Brian zapravo dobar, pošten i pravedan čovjek koji je ovim očajničkim potezom želio skrenuti pažnju na svoj problem, ali i problem s kojim su se vjerojatno susreli mnogi prije i poslije njega. Jasno nam je da je Brian tip koji ne želi ugroziti živote djelatnica banke koje je uzeo kao taoce (Nicole Beharie i Selenis Leyva) pa i policijski pregovarač, i sam nekadašnji marinac (posljednja uloga Michaela Kennetha Williamsa ili Omara Littlea iz "Žice") shvaća njegovu poziciju i pokušat će učiniti sve da se kriza razriješi mirno.

Jasno da će situacija iz trenutka u trenutak postajati sve napetija jer čim Brian upadne u poslovnicu banke u Atlanti, teren će okružiti jake policijske snage, oklopna vozila i snajperisti koji jedva čekaju kad će skinuti crnca terorista. Jasna je bila intencija filma odnosno socijalna dimenzija i prikaz jezive nepravde sustava koji ne mari za pojedinca u kojem je čovjek obično samo broj. I nije Brian jedini koji je imao sličnu sudbinu, služeći državi koja će ga se poslije riješiti kao iznošenih čarapa, no kako je vrijeme prolazilo postajao je "Breaking" pretjerano moralizatorski, čak patetičan, prenaglašen, što mi je malo išlo na živce.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost

Preporuka

share

share