U septembru se leto privodi kraju, godina ulazi u poslednju trećinu, u vazduhu miriše ajvar, na TV i radio se vraća isti onaj treš koji je bio tu i pre leta, deca počinju da pišu puškice, a odrasli pizde što nemaju pare ni za šta. Završava se svašta. I počinje svašta. Između ostalog i nova Gistro FM sezona. Po šesnaesti put.

Danas imamo 4 albuma nedelje. Makedonski bend 21 Vek je nešto najlepše što sam čuo sa ovih prostora u poslednjih nekoliko godina. Kada sam preksinoć na GistroPopu u KC Gradu pustio jednu njihovu pesmu, dvoje ljudi je prišlo da me pita šta je ovo. To mi se nije desilo još od kada sam prvi put pustio Red Eyes od The War on Drugs. Tako nastaju hitovi. Zaraza.

Splitski bend New Gondoliers je objavio debi album kog sam željno čekao još od kad sam bio na njihovoj svirci u maju. Mešavina popa, folka, amerikane sa melodičnom trubicom. Topla preporuka.

Ako volite Bili Holidej, Finlija Kveja ili Massive Attack, ako noći provodite uz muziku, obratite pažnju na debi album pevačice Celeste. U stvari, možda već i jeste, a ne kao ja koji sam je otkrio 8 meseci nakon što je objavila ploču. Ali nikad nije kasno za nešto ovoliko lepo.

To mi se srećom nije desilo sa novim izdanjem Stiva Gana. Za sve one kojima prija Kurt Vajl, Television, Sonic Youth i Velvet Underground, Other You je album oko koga će se vrteti poslednja trećina 2021. godine.

Tu je još fenomenalna nova pesma za Radiohead, džez verzija pesme od Metallice koju svira Kamasi Vašington, prvi singl sa novog albuma Dejmona Albarna koji stiže na jesen, stari Teenage Fanclub, The Jesus & Mary Chain, Džordž Harison, Nina Simon, Bili Holidej, Galaxie 500 i još trista čuda.

Voleo bih da verujem da se ovo dvomesečno čekanje nove Gistro FM epizode isplatilo.