U današnjoj Gistro FM epizodi puštam neke od najdražih pesama iz mog života. To znači da vas čeka gomila proverene muzike kojoj vreme ne može ništa. No i pored toga, imamo čak pet novih izdanja koji su albumi nedelje. Godine koje dolaze pokazaće da li oni mogu odoleti zubu vremena. Sudeći po tome koliko sam ih slušao prošle nedelje, mislim da mogu.

Britani Hauard iz grupe Alabama Shakes je snimila prvi solo album. Za razliku od matičnog benda koji je pre svega gitarski orijentisan i pomalo bluzičan, njena ploča je mnogo više laid back. Ako volite suptilnu mešavinu soula, popa, folka i elektonike, verujem da ćete ovde naći svašta zanimljivo. Pesma "Stay High" ozbiljan kandidat za pesmu godine. Prvi album nedelje.

Moon Duo imaju sjajnu psihodeličnu krautrok disko ploču, Endrju Kombs je opet odlično pomešao Eliota Smita i Nila Janga dodajući mnogo ličnog, Džona Tolčin izrasta u jednog od najozbiljnijih savremenih singer-songwrittera, a Dejvid Kilgur iz grupe The Clean još jednom "dovodi" Velvet Underground i Galaxie 500 na Novi Zeland. Sva ova četiri izdanja su albumi nedelje. Topla preporuka.

U novembru će se pojaviti posthumni album Leonarda Koena koji će sadržati pesme koje nisu završile na njegove dve poslednje ploče. Za kompletiranje tog izdanja je zadužen Koenov sin Adam, što uliva poverenje. Još ako nema Patrika Leonarda, to bi mogao biti sjajan album. Danas redstavljamo prvi singl koji u svoje 73 sekunde kaže više nego neki za 73 minuta. Potpuno prirodno, uz Koena se danas smestili Nik Kejv, Bob Dilan i Tom Vejts. A kad smo kod svih njih, danas slušamo i genijalni prvi singl sa novog Tindersticks albuma.

Gistro evergreen je klasik iz 1967 kog je snimila Areta Frenklin. Njena deseta studijska ploča "I Never Loved a Man the Way I Love You" trebalo bi da bude deo svake ozbiljne muzičke kolekcije. Da, to je onaj album na kome su "Respect" i "Do Right Women, Do Right Man". Ali mi danas slušamo neke druge dve. Koju god izaberete sa ovog remek-dela ne možete pogrešiti. Muzička lektira.

Od noviteta, bavimo se aktuelnom pločom za francuske M83, povratničkim albumom mojih heroja iz devedesetih Madder Rose (prva ploča nakon 20 godina pauze), kao i novim izdanjima superbenda The New Pornographers, odnosno danskih Efterklang.

Tu su još Belle & Sebastian, Van Morison, Džon Kejl, Devendra Banhart, Stereolab, Eliot Smit, Niko Kejs, Pavement, Džonatan Vilson i mnogi drugi.

Ako počinje pljusak a vi ste zaboravili kišobran, probajte sa današnjom Gistro FM epizodom. Mene je ova muzika čuvala od raznoraznih oluja tolike godine, a neke od ovih pesama to rade još uvek. Bez greške.

Preporuka