KLASIK DANA: Neutral Milk Hotel - In the Aeroplane Over the Sea [1997]

Neutral Milk Hotel
In the Aeroplane Over the Sea
Merge / 1997
8.0
8

Neutral Milk Hotel je grupa koju je predvodio Džef Mangum (gitara i vokal), koja je za manje od deset godina rada napravila dva albuma. Prvi,  Prvi On Avery Island (1996) predstavlja zbirku ranijih radova i kolaže snimaka koji su nastali u spavaćoj sobi Džefa Manguma, da bi naredni, In the airplane over the sea bio trud celog benda, koji će nehatno stvoriti jedno malo čudo.  Sam Džef Mangum je, na žalost, poludeo tokom snimanja i otišao u samoizolaciju. Na snimanju su pored njega učestvovali Džeremi Barns (bubanj), Skot Spilejn (truba) i Džulijan Koster koji je najviše doprineo unikatnom zvuku, svirajući harmoniku, bendžo i pevajuću testeru.

Album je stekao kultni status najviše zahvaljujući nagloj ekspanziji interneta, kada radio i TV više nisu bili jedini načini da se autorska muzika probije do novih slušalaca. I ako su brojke prodatih nosača zvuka bile skromne, forumi na pragu 21. veka su vrveli od ljudi koju su o njemu pričali sa puno strasti, pa se prenosio sa kolena na koleno, odnosno od uveta do uva velikom brzinom.

Već od prvog upoznavanja sa Kraljem cveća Šargarepe  upuštamo se u čudesni svet Džefa Manguma, koji je poput nikada snimljenog filma Tima Burtona i Teri Gilijama, ili neobjavljenog izdanja ’’Dr. Seuss’’ koje potpisuje Roald Dal.