Ovo sigurno nije najbolja jutarnja kompilacija. Mnoge pesme odavde čak nemaju direktne veze sa jutrom. No, činjenica je da sam uz najveći broj pesama iz današnje Gistro FM epizode često pio prvu jutarnju kafu (jutarnja kao uslovni termin).

Na početku današnje emisijr odajemo počast Rokiju Eriksonu. Neki kažu da je on sa 13th Floor Elevators bio otac psihodeličnog roka, drugi da nije bio sa ove planete, a svi se slažu da u popularnoj muzici nije bilo mnogo genijalnijih, kreativnijih i luđih umova. Roki je preminuo 31. maja u Ostinu. Imao je 71 godinu. Na početku emisije slušamo tek tri od mnogih njegovih velikih melodija.

Ako volite klavirski rok, rane ploče Eltona Džona, ili novije radove Father John Mistyja, obratite pažnju na aktuelni album Roberta Elisa. Poslednjih nekoliko dana ne prestajem da slušam njegovu novu, četvrtu ploču "Texas Piano Man". Mnogo sam ga voleo i pre, ali čini mi se da je sada nadmašio sebe. Ostavio je farmerke i gitaru, obukao belo odelo, beli kaubojsi šešir, seo za klavir i objasnio kako treba da zvuči savremeni singer songwriter. Uz ljude poput njega stvarno nije teško zavoleti Teksas. Album nedelje.

Uz novu ploču Krisa Brokoua (Come, Codeine, The Lemonheads) već nekoliko jutara se gnjavim sa mačkom na verandi. Instrumentalan, eksperimentalan, a neopterećujući, End of the Night bi komotno mogao da se zove Begining of the Day. Album nedelje broj dva.

Nikad nisam previše voleo roots country. Za moje uši tu je uglavnom bilo mnogo tradicije, a malo onog što ima direktne veze sa mnom. Zato sam se uvek ložio na country uvaljan u pop, rok, gudače ili neki drugi zaslađivač. Drugim rečima, Spencer Radcliffe & Everyone Else snimili su folk album baš po mom ukusu. U isto vreme čujem Ameriku, Beograd i Aranđelovac. Ako volite Wilco s početka karijere ili Whiskeytown Rajana Adamsa, ovo bi vam se moglo svideti. Treći album nedelje.

Opet se natenane bavimo fenomenalnom novom pločom Bila Kalahana, tu je treći singl sa novog albuma Brusa Springstina, prvi singl sa novog Pixies izdanja koje stiže u septembru, a predstavljamo i novu ploču brazilskog psihodeličnog benda, živopisnog naziva Boogarins.

Nove singlove imaju Džarvis Koker, Irena Žilić i Bon Iver, a premijerno slušamo novu pesmu za grupu iz Arilja Baobab (koja svira, čisto uzgred, četvrt veka).

Jedan džez blok je posvećen Parizu, a čućemo i suludu free jazz obradu Rolling Stones klasika "Ruby Tuesday". Da, Sex Mob.

Po današnjoj epizodi motaju se još Slowdive, Wooden Ambulance, Džoni Mičel, Bili Holidej, Pavement, Pionir 10, Teri Kalijer, Ričard Holi, a tu je i Kralj Čačka po čijoj pesmi se zove emisija.

Neka jutra je teško opisati kako izgledaju, a neka još teže dočarati kako zvuče. Veći deo pesama iz ovonedeljne Gistro FM epizode nema problem ni sa jednim od ta dva. Otvorite prozore, pustite leto i uživajte u muzici.

Preporuka