Malo je paradoksalno da čovek traži samog sebe hiljadama kilometara od mesta na kome je nastao, a još paradoksalnije da se tu pronađe. Mora da postoji neki jezik na kome ta robusna reč "paradoks" zapravo znači magija. A kad smo kod magije, Van Morison je odavno diplomirao na njoj . Stihovi iz njegove pesme kojom počinje današnja epizoda "I've been doin' some soul searching / To find out where you're at / I've been up and down the highway / In all kinds of foreign lands" nešto su najjednostvnije i najsloženije što sam ikad čuo. Neki bi i to nazvali paradoksom. Ja bih ipak rekao lepota.

Gde su lepota i magija, tu negde su se smestili Bob Dilan i Talking Heads. Bezveze da sad tu nešto crtam i raspisujem se, jer verovatno to već znate i bez mojih skretnica. A ako ne znate, saznaćete već u prvim minutima današnje Gistro FM epizode.

Kada bih bio primoran da izaberem jednu pesmu na srpskom jeziku iz ovog veka kao najdražu, to bi bila "Tajni život suterena" Nikole Vranjkovića. Probao sam da je slušam ovde u Teksasu u četiri ujutru, kad je ulica najtiša i nedostajanje najglasnije. Lepo je i zajebano u isto vreme. Paradoks? Jok more, čista lepota. A još kada se upari sa jednom od mojih omiljenih pesama Nika Kejva sa ploče "No More Shall We Part", emocije kuljaju sve do Lujzijane.

Prvi album nedelje potpisuju sestre iz Indijane Lily & Madeleine. Njihova četvrta ploča je ubedljivo najlepša u dosadašnjoj karijeri. Ovog puta im je pomogao producent koji je bio zadužen za prošlogodišnji album Kejsi Masgrejvs. To znači da su njihove pesme, pored akustičnog folka na kog su nas navikle, sada "uvaljane" u pop, soul i elektroniku u tragovima. Kada bi proleće imalo crveni tepih za doček, on bi ovako zvučao.

Nekim ljudima saradnja sa drugim muzičarima može biti takav kreativni push, da iz toga proistekne najlepši album u karijeri. Tu pre svega mislim na Timotija Šouvoltera (koji je takođe iz Indijane, mada sada živi u Filadelfiji), poznatijeg kao Strand of Oaks. Za ovu priliku Timotijev prateći bend je My Morning Jacket. Svima koji misle da je rok muzika ćaozdravo, toplo preporučujem novu Strand of Oaks ploču "Eraserhead". A i onima koji ne misle tako. Album nedelje broj dva.

Treći Gistro Heavy Rotation snimio je britanski pijanista Džon Tarvil sa svojim kvintetom. Što se džeza tiče, ako izuzmemo "Mare Nostrum III", mislim da ove godine neće biti snimljeno mnogo senzualnijih ploča od ove. Muzika koja se igra sa svim čulima.

Jedan od Velvet Underground osnivača Džon Kejl, 1973. je snimio remek-delo "Paris 1919". Ako se pitate kako bi klasična muzika zvučala u pop fazonu, ovde ćete naći odgovor. Tu ne postoji prosečna pesma. Ne znam koliko hiljada puta sam slušao ovaj album i još uvek mi ga nije dosta. Prvi Gistro evergreen.

Prošle nedelje smo ostali bez Marka Holisa, lidera grupe Talk Talk. Iako su poznati po velikim pop hitovima s početka osamdesetih, kreativni vrhunac karijere je došao u poslednjim godinama benda. Ako mene pitate, njihove poslednje dve ploče spadaju među najpotcenjenije u istoriji muzike. Kada kažem najpotcenjenije, tu pre svega mislim na komercijalni krah, naročito ako se porede sa prodajom njihovih ranih, pomalo šminkerskih a-la Duran Duran radova. Holis je za album "Spirit of Eden" inspiraciju pronašao u muzici Kloda Debisija, Erika Satija i Džona Koltrejna. Milionima kilometara od onoga što je radio pre. Za takav zaokret u karijeri su potrebni talenat i muda, a Mark nije oskudevao ni u jednom od ta dva. Neki kažu da je baš na toj ploči nastao post-rok. Idealna muzika za noć i intimne trenutke svih vrsta. Gistro evergreen broj dva.

Predstavljamo odličan prošlogodišnji debi album za shoegaze trio iz Engleske Our Girl, novi EP za beogradsku grupu Dol, te nove singlove Nore Džons, odnosno grupe The Dream Syndicate.

Danas se po emisiju vrzmaju još i Dejvid Bouvi, Stereolab, Velvet Underground, Džejn Birkin, Super Furry Animals, a jednom minijaturom na kraju ćemo obeležiti dve decenije albuma "Eureka" Džima O'Rurka.

Paradoks, lepota, magija ili nešto četvrto, mislim da većina pesama iz današnje epizode zna znanje, bez obzira na to da li lady ili gentleman mind ili don't mind.

Preporuka

share
share