Činjenica je da mnogi iskusni muzičari tokom godina izgube žar koji su posedovali u vreme kada su postali poznati. Razloga za to ima mnogo i zavise od slučaja do slučaja. Jedan od razloga je to što mnogi od njih toliko slepo slede formulu koja ih je dovela do uspeha, da ona vremenom izgubi svoj prvobitni smisao.

Nemoguće je da identičan aranžman, produkcija kao i instrumentalna postavka zbog koje je neko prodao hiljade albuma početkom sedamdesetih godina na primer, doživi isti uspeh četiri decenije kasnije. Vremena se menjaju, zakoni muzičkog tržišta takođe, a mladi ljudi (koji svakako čine većinu onih koji kupuju muziku) danas nisu isti kao nekad. Uostalom, sigurno ste čuli za izraz “pregazilo ga vreme”.

Ukoliko su iza vas decenije muzičkog iskustva, još uvek imate šta da kažete i stvaralačku želju koja vas pokreće, a pri tom ste svesni da vaša aktuelna muzička rešenja rizikuju da dobiju etiketu “staromodna”, šta ćete uraditi?

Jedan od odgovora je da pozovete nekog (po mogućstvu mlađeg) ko je mnogo više od vas u toku sa savremenim muzičkim strujanjima i kome je savršeno jasan problem koji imate. Druga solucija je da svoju muziku aranžmanski prilagodite vremenu u kome živimo. Naravno, mnogi su probali ova rešenja, no malobrojni su uspeli. Pada mi na pamet Pol Enka, koji je veliku popularnost doživeo kao tinejdžer krajem pedesetih godina pevajući predivne pop pesme.

Međutim, kada je siroti Pol rešio da se u svojoj 65. godini približi današnjim klincima i u svom stilu obradi pesme grupa kao što su “Nirvana”, “Oasis”ili “Pet Shop Boys”, bio je ismejan i od strane tih klinaca kojima se obraćao, ali i od njegovih vršnjaka koji znaju napamet njegov stari hit “Put Your Head on My Shoulder”.

Da biste išli u korak sa vremenom morate imati dobre muzičare oko sebe, stila, znanja i pre svega – osećaja za vreme. Čini mi se da je upravo ovo poslednje nedostajalo Enki kada je snimao ploču “Rock Swings”.

Ostavimo po strani neuspele pokušaje i okrenimo se muzici koja zavređuje pažnju. Naime, ploče o kojima danas pričamo, svaka na svoj način, uspele su da pomire tradicionalno i moderno sa kvalitetom.

 

Dr. John
Locked Down
Nonesuch Records / 2012
Katarina Kačunković
Tribute To Mirko Šouc
Self Release / 2011