King Buffalo - The Burden of Restlesness [2021]

King Buffalo
The Burden of Restlesness
Stickman Records / 2021
8.7
8

Postalo je prilično teško da na aktuelnoj sceni pronađem gitarski bend, koji naginje malo težem zvuku, posebno mislim na neki stoner/psych pravac, a koji bi mi bio baš po meri. Uvek mi tu ponešto nedostaje a razlog je verovatno što za takvu vrstu muzike koristim legendarni bend Kyuss kao osnovni reper. Nije da nema takvih bendova, bostonski Elder je poslednjih par godina snimio veoma dobre albume, mladi norveški bend Slomosa je prošle godine imao izvanredan debi album, na kome su se meni baš sve kockice pokolpile.

Američki trio King Buffalo sa ovogodišnjim albumom  „The Burdern of Restlesnes“ upao u u društvo gore pomenutih bendova. Bend postoji od 2013.godine, čine ga Sean McVay (gitara/vokal), Dan Raynolds (bas) i Scott Donaldson (bubanj). Dolaze iz Ročestera, grada koji se nalazi na obalma jezera Ontario. Iza sebe imaju 4Epja, 3 albuma i svoju muziku nazivaju „heavy psych“.

Moram da priznam da je upravo pomenuti ovogodišnji album „The Burden of Restlesnes“ prvi ovog benda koji sam preslušao, ali je svojim kvalitetom itekako preporučio i ostala ostvarenja iz opusa ovog benda, i učinio da sa nestpljenjem očekujem njihov novi album „Acheron“  koji izlazi decembra ove godine .

Bend je ova dva pomenuta albuma, kao i još jedan koji izlazi 2022. godine, zamilsio kao jednu celinu, trilogiju koja je nastala tokom karantina i zatvaranja zbog pandemije virusa Covid-19.

„The Burdern of Restlesnes“ kako muzikom, tako i stihovima, i uopšte jednom mračnom i teskobnom atmosferom odlično oslikava mentalno stanje osobe koja  se iznenada našla u jednoj poptuno novoj i neverovatnoj situaciji, neizvesne i mračne budućnosti nad koju se nadvijaju senke globalne pandemije, klimatskih promena , i sve bliže apokalipse.

Preporuka

share
share