The Souvenir [2019]

The Souvenir
BBC Films, BFI Film Fund, JWH Films
Režija: 
Joanna Hogg
Scenario: 
Joanna Hogg
Zemlja proizvodnje: 
UK | USA
Jezik: 
English
9.0
9

Postoji nešto strano, misteriozno u pristupu tematici filma Džoane Hog (Joanna Hogg) The Souvenir, nešto što običnom čoveku, koji nije imao u blizini iskustva za zavisnicima, ostaje maglovito i nejasno, gotovo u savršenom skladu sa udaljenom pozicijom kamere, koja karaktere konfrontira od publike i drži ih u njhovom izolovanom univerzumu.

Hogova u svom poluautobiografskom ostvarenju iznosi prilično intimnu priču o nefunkcionalnoj vezi, koja i pored sve svoje nesavršenosti, opstaje duži vremenski period, iako je još na početku izvesno da vodi ka tragičnom finalu.

Ali, nije ovo melodrama. Hogova nema nameru da osetimo empatiju, njen patos je upravo u činjenici da posmatramo jedan aristokratski svet, satkan od skupih restorana, kvaziintelektualaca i umišljenih hipstera, čiji svaki novi dan prolazi u konstantnoj želji za isticanjem sopstvene samobitnosti i neskrivenog narcisoizma.

U tom sitnom buržoaskom zamešateljstvu, The Souvenir nosi snažne performanse vodećeg dua Honor Swinton Byrne i Tom Burke. Njihova uverljivost skrivena je u dugim kadrovima, u kojima nominalno oni i nisu često u samom fokusu, ali kada kamera dopre do njih, ono malo vremena koriste savršeno efikasno.

Kraj nosi dosta simobolike, ali i pored te želje da se bude transparentan i inteligentan, Džoana Hog ima film kojim se može ponositi, i koji uz istančan poetski izraz nosi i dozu dramske gradacije karakteristčnu za najozbiljnije savremene autore.

Preporuka

share