Elder - The Reflections of a Floating World [2017]

Elder
The Reflections of a Floating World
Armageddon Label / Stickman Records / 2017
9.1
9

Na svetu postoji mnogo žestokih bendova, glasnih, moćnih koji svom snagom i energijom mogu veoma dobro da vas prodrmaju. Ali bend, koji žestinom svoje muzike stvara tektonske poremećaje, to nije baš tako često.

A upravo takav je novi, četvrti po redu, album „The Reflections of a Floating World“ bostonskog kvarteta Elder. Elder su počeli kao trio Nick DeSalvo (vokali/klavijatura/gitara), Jack Donovan (bas), Matt Cuoto (bubanj) i objavili su tri albuma „Elder“ (2008), „Dead Roots Stirring“ (2011) i „Lore“ (2015).  Još od prvog albuma, lakoća kojom su kombinovali teške rifove sa melodijom  bila je više nego očigledna, kao i njihov napredak na svakim novim albumom, koji ih je vodio korak bliže onome što su dostigli na „The Reflections of a Floating World“.

Od ovog albuma bendu se pridružio i Mike Risberg,kao druga gitara i klavijaure, što je donelo znatno bogatiju zvučnu paletu, koja je pored dve gitare obogaćena i električnim klavirom, melotronom i pedal steel gitarom.

U pesmama od kojih gotovo svaka traje po deset minuta Elder imaju dovoljno prostora da se razmahnu  koliko to žele. I to upravo čine na najbolji način. Svaka pesma donosi promene u ritmu, melodijske linije koje prirodno klize iz jednog motiva u drugi.

Rifovi, teški i lepljivi poput melase i žestoka ritam sekcija koja kao da se izdiže is centra Zemlje je upravo ono što čujemo na prvoj pesmi „Sanctuary“. Energija i  sirova snaga vas naprosto mami da zvuk pojačavate do trenutka dok nameštaj ne počne da vam se sam kreće po kući.

The Failing Vail“ je najbolji dokaz sazrevanja benda, njihove kreativnosti i želje za eksperimentima, odličan je koktel stonera i psiholdelije.  „Staving off the Truth“ je kovitlac mirnih, idiličnih deonica sa uraganom  masivnih  rifova koji melju sve pred sobom . „Blind“ ni malo ne gubi na žestini, mračne gitare se preliću sa tihim klavirskim delovima., dok je hipnotički „Sonntag“  veoma dobar psihodelični kraut rock instumental, koji vam dopušta predah pre velikog finala u „Thousand Hands“.

Elder je nemoguće ne uporediti sa Kyuss koji su pre gotovo dve i po decenije, svojm drugim albumom „Blues for the Red Sun“ postavili kamen temeljac stoner rocku. I dok su Kyuss već gotovo na početku karijere sebi zaradili titulu nekrunisanih kraljeva, Elder su svojim četvtim albumom „The Reflections of a Floating World“ zaslužili titulu barona ovog muzičkog kraljevstva.

Preporuka

share
share