Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura je naslov koji svaki igrač RPG igara mora da proba. Jedan od najboljih primera steampunk žanra. Ako bi se igra prenela u muziku, onda bi je najbolje ispevao Luis Armstrong. Sam početak može da prikaže srž sveta u koji nas Troika Games uvodi. Cepelin koji spokojno krstari nebeskim prostranstvom napadaju dve letelice kojima upravljaju dva…orka. U napadu jedan od njih biva oboren i pada zajedno sa cepelinom. Glavni akter jedva uspeva da sačuva živu glavu i u ostacima nalazi gnoma koji mu daje prsten i moli ga da nađe dečaka. On će znati šta treba uraditi. Na samrti priča o velikom zlu koje se nadvilo nad svet. Tako počinje avantura koja po otvorenosti sveta i slobodi istraživanja dugo nije imala konkurenta.

Sama ideja o magičnom svetu koji ulazi u industrijsku revoluciju daje igračima mogućnost da odaberu na koji način će rešavati probleme u igri. Na samom početku birate rasu vašeg lika, njegove atribute, tehničke i magične sposobnosti. Meni je bilo najinteresantnije biranje igračeve prošlosti, koja može mnogo da modifikuje početne vrednosti koje nameće rasa.

Kako napredujete kroz igru, u zavisnosti od toga da li iskustvene poene ulažete u magiju ili tehniku, dobijate mogućnost konstrukcije moćnijih predmeta ili korišćenja boljih magijskih predmeta i čini. Postoji skala koja pokazuje da li ste magijski ili tehnološki jači. Ako ste se opredelili za tehnologiju, sa napreduvanjem postajete sve otporniji na magiju, bilo da je u pitanju zlonamerna ili dobronamerna. Isti princip važi i za magijsko napredovanje.

Preporuka

share