Welcome to the Darkness [2023]

Welcome to the Darkness
Amazon Prime / 2023
Režija: 
Simon Emmett
Scenario: 
Simon Emmett
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
Engleski
7.0
7

Britanski rock bend The Darkness bio je jedan od onih koji su nakratko bljesnuli da bi potom vrlo brzo potpuno nestali. Da se nije pojavio dokumentarac koji je snimio izvjesni Simon Emmett ne bih se ni sjetio da je ovaj hard - glam pomalo operetni rock bend prepoznatljiv po falsetto vokalu ikada postojao.

Godine 2003. oni su iskočili iz anonimnosti albumom "Permission the Land" s hitovima kao što su "I Believe in a Thing Called Love", a onda im se dogodilo ono što se često događa sličnim bendovima. Slava ih je pomalo udarila u glavu, pojačalo se udaranje po drogama i pijači, krenule su svađe i bend se već za dvije, tri godine raspao.

Godinama čak ni braća Justin (vokal i gitara) i Dan (gitara) Hawkins uopće nisu komunicirali, a desetak godina kasnije odlučili su se ponovno oni okupiti i probati nastaviti karijeru. I radnja dokumentarca "Welcome to the Darkness" kreće upravo u tim trenucima. Braća i basist Frankie Poullain su se okupili za povratničku turneju koja kreće u nekakvom lokalčiću u Irskoj i to svirkom za možda pedeset ljudi. Odmah nakon toga ih napušta i bubnjarica, kreću u potragu za novim članom benda, a paralelno pratimo i događaje iz prošlosti odnosno kako su se vinuli u zvijezde i osvojili top ljestvice, punili stadione pa nestali. No, unatoč tome što ih nije bilo godinama, vidjet ćemo da još uvijek imaju kakvu - takvu bazu fanova koji su uglavnom ekscentrici, baš kao i članovi benda.

I nije to definitivno dokumentarac za dugo pamćenje, no donosi "Welcome to the Darkness" zanimljiv uvid u živote ovih glazbenika koji su danas ipak puno zrelije osobe i sve ono što su prošli sagledavaju realno. Svjesni su svi oni da su si sami krivi za ono što im se dogodilo, a svjesni su da takve zvjezdane trenutke vjerojatno više nikada neće ponoviti. Vidjet ćemo da povratak neće biti nimalo jednostavan, ali i da unatoč silnim nedaćama pa i ozbiljnim zdravstvenim problemima nekih članova benda, ne gube oni vedar duh i optimizam. Kako će vrijeme prolaziti, tako će se i povećavati prostori u kojima će nastupati, a upornost i entuzijazam će im se na kraju isplatiti jer će se tijekom 2023. godine zaista i vratiti nastupima u arenama.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost.

Preporuka