Heave Blood & Die - Burnout Codes [2024]

Heave Blood & Die
Burnout Codes
Fysisk Format / 2024

Norveški kvintet Heave Blood & Die su u januaru objavili svoj četvrti album „Burnout Codes“. Album dolazi nakon odličnog „Post People“ iz 2021. godine, koji je već označio prekretnicu u karijeri i izvesnu promenu zvuka. Dok su prva dva albuma „Heave Blood & Die“ i „Vol II“ bili u vodama eksperimentalnog metala, „Post People“ je zaokrenuo zvuk benda ka neobičnom, ali veoma zanimljivom koktelu post-punka, psihodelije, stoner rock, kraut rocka i još mnogo toga.

Burnout Codes“ je samo nastavio tim putem, i dok je na „Post People“ delovalo da bend još uvek traga za svojim pravim zvukom, finalni rezultat novog albuma je kompakatniji i ujendačeniji zvuk, koji kao da je izrastao iz najvećeg hita prošlog albuma pesme „Radio Silence“.

Burnout Codes“ je veoma čvrst i žestok album i to se da osetiti već na prvoj numeri, izvanrednoj „Dog Days“. Distrozirana gitare krene da grmi povrh odličnog motorik ritma na bubnju, post punk bas linija tutnji, vokal Karla Løftingsmoa Pedersena je oštar, pun besa, ali ne grub i  agresivan, dok mračna melodija na klavijautri nenametjivo lebdi u pozadini.

Deonica na klavijaturi Marie Sofie Mikkelsen, kao i njeni prateći vokali su upravo onaj detalj koji je taman kako treba začinio zvuk benda i načinio ga još interesantnijim u autetičnijim. Upravo melodije na sitisajzeru preuzimaju aktivniju ulogu u „Men like you“. Distrozirane gitare Pedersena i Jonas Helgesen Kuivalainena su i dalje dominantne, ali melodija na klavijaturi je ta koja se daje boju atmosferi probijajući se iznad gitarske buke i tutnjave ritam sekcije Eivinda André Imingena (bas) i Kennetha Mortensena (bubanj)  svojim zloslutnim i živopisnim melodijama.

Preporuka

share

share