The Teachers’ Lounge [2023]

Das Lehrerzimmer
Alamode Film / 2023
Režija: 
Ilker Çatak
Scenario: 
Johannes Duncker, Ilker Çatak
Zemlja proizvodnje: 
Germany
Jezik: 
Nemački
10
10

Briljantnu i iznimno aktualnu, sjajno promišljenu i dubinski uznemirujuću dramu snimio je njemački filmaš turskog porijekla Ilker Catak. "Das Lehrerzimmer" ili "The Teacher's Lounge" dijeli ime (ako se ne varam) i s jednim podjednako sjajnim hrvatskim filmom, "Zbornicom" Sonje Tarokić otprije godinu, dvije. Okruženje je ovdje gotovo identično. Cijeli film se praktički odvija u zgradi škole, a glavna junakinja je mlada nastavnica matematike koja je upravo stigla u školu i puna je energije, entuzijazma i želje da se što prije dokaže.

Carla Nowak (odlična Leonie Benesch nominirana je za europsku glumicu godine, dok su Catak i Johannes Duncker nominirani za najbolji scenarij) je istovremeno i idealistica, potiče ona djecu da misle svojom glavom i bore se za svoja prava, ali ona je i nevjerojatno naivna što će joj se vrlo brzo obiti o glavu. Odmah u početku shvaćamo da netko u školi krade novac. Naravno da je prvi sumnjivac netko od učenika, a sumnja će pasti na dječaka porijeklom iz Turske što će zbog njegove etničke pripadnosti biti dodatno osjetljivo. Bit će to posebno gadljivo jer dječaka će optužiti samo zašto što u novčaniku ima novaca i to nakon što su drugi klinci bili gotovo pa ucijenjeni da nekoga cinkaju. I prava je to multi-kulti škola u kojoj koliko malih bijelaca, ima i svih ostalih rasa, a i Carla je porijeklom Poljakinja što neki njeni kolege znaju povremeno istaknuti.

Kako bi otkrila tko zaista krade novac, Carla će na svom laptopu u zbornici ostaviti upaljenu kameru, a na stolici jaknu s novčanikom. Želja da sazna tko krade novac i da se dokaže starijim kolegama, vrlo brzo će joj se obiti u glavu jer će se ispostaviti da novac krade dugogodišnja tajnica. Da situacija bude gora, tajnicin sin ide baš u Carlin razred, a sve će se vrlo brzo oteti kontroli. Želja da istjera priču do kraja Carli će se vrlo brzo vratiti kao bumerang, a što će se ona više truditi da se sve razriješi, kao da će se sve dublje zakopavati i komplicirati si situaciju. I djeluje sve to ne samo nevjerojatno realistično na što utječe i kamera iz ruke, već i zastrašujuće uvjerljivo.

Vidimo ovdje da sustav nije samo kod nas potpuno izokrenut, već je i na zapadu taj odgojno - obrazovni sustav postao potpuno drukčiji od vremena kada je moja generacija išla u školu. Gledajući "The Teacher's Lounge" razmišljao sam kako se sve promijenilo u samo jednoj generaciji. Kako je još u moje vrijeme bilo posve normalno da nam nastavnici stisnu poneki šamar, navuku nas za uho ili povuku za kosu i nitko na nešto takvo nije gledao nešto pogrešno. Stari, jebiga, zajeb'o si i zaslužio si šamar, a da ti nije palo napamet išta reći kod kuće jer bi i doma dobio dodatnu porciju!

A danas? Danas smo došli do toga da još fali samo da je dozvoljeno djeci da mlate učitelje! Nije baš bilo normalno ni kad su nas nastavnici mlatili u osnovnoj školi, no ovo što se događa danas čini mi se još nenormalnije i luđe koliko se sustavno povlađuje djeci i dopušta im se apsolutno sve. Možda dopušta i nije najbolja riječ, već jednostavno ne postoji efikasan način kako stati na kraj onima koji stvaraju probleme, a što će ona više pokušavati riješiti situaciju, kao da će se sve dublje zakopavati i sama sebi otežavati. Sjajno ovaj njemački film prikazuje ne samo kako je situacija postala nemoguća po tom pitanju, već i kako svi koji mogu idu linijom lakšeg otpora. Svi osim naivne Carle koja će se upustiti u pravu borbu s vjetrenjačama iako će joj svi sugerirati da bi joj bilo pametnije da je sve pustila. Senzacionalan film koji perfektno pogađa u srž problema, a istovremeno nevjerojatno dinamičan, intenzivan, uzbudljiv i jednostavno tjera čovjeka da se zapita kamo to sve vodi.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost.

Preporuka

share