The Beths - Expert in a Dying Field [2022]

The Beths
Expert in a Dying Field
Carpark Records / 2022
8.9
9

Novozelandski kvartet The Beths, od svog prvenca „Future Me Hates Me“ (2018) prilično su redovni u izbacivanju novih albuma, koji dolaze otrilike na svake dve godine. „Jump Rope Gazers“ izašao je 2020. godine, dok je njihov treći album „Expert in a Dying Field“ izašao sredinom septembra prošle, 2022. godine, iako je, naravno, kao i mnogi drugi poslednjih godina, stvaran tokom 2021.godine i izolacije zbog pandemije korona virusa.

Ova četvorka iz Ouklenda je i dalje u istom sastavu kao i na prošlom albumu i čine je Elizabeth Stokes (gitara/vokal), Jonathan Pearce (gitara),  Benjamin Sinclair (bas/vokal) i Tristan Deck (bubanj).

Sa svoja prethodna dva albuma, bend se etablirao kao jedan od najinteresantnijih mladih power pop/indie rock sastava na planeti. Tokom godine objavi se gomila albuma bendova koji se nalaze u sličnim vodama kao The Beths, pa bi se dalo pomisliti da postoji jedna velika i veoma živa muzička scena. Istina je, da pristojan deo tih bendova, jedva da je vredan utrošenog vremena za preslušavanje njihovog dela, ali da tu i tamo iz te guste power pop žabokrečine  ispliva po neki bend ili muzičar, poput upravo The Beths.

Iako na prvo slušanje muzika benda The Beths može zazvučati kao da joj nedostaje kompleksnosti ili emocionalne dubine, jer se u njihovoj muzici sve iskazuje kroz gitarske rifove propuštene kroz resku distorziju, ta konstatacije je daleko od istine. Muzika ovog benda sagrađena je na oštrim gitarskim rifovima i svetlim, zaraznim harmonijama, koje dolaze u paketu sa stihovima Elizabeth Stokes kojima ona zadire u emocionalna stanja kajanja, tuge, aksioznosti i nesigurnosti.