House of the Dragon [2022]

House of the Dragon
Sezona 1
HBO / 2022
Režija: 
Clare Kilner, Miguel Sapochnik, Greg Yaitanes
Scenario: 
Ryan J. Condal, George R.R. Martin, Charmaine De Grate
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
9.0
9

Nešto više od tri godine nakon neslavnog završetka "Igre prijestolja", na HBO je konačno stigao još jedan sadržaj iz univerzuma osmišljenog u glavi Georega R. R. Martina. I dok je "Game of Thrones" pratio borbu za prijestolje raznih dinastija iz Westerosa, "House of the Dragon" usredotočen je na dinastijsku borbu unutar vladarske obitelji Targaryen. Radnja se tu odvija prije događaja koje smo pratili u "Game of Thrones", a priča kreće nekih 170 godina prije nego što se jedna od heroina prethodne serije, Danerys Targaryjen uopće rodila. Nakon što su mu oba sina umrla, stari kralj Jaehaerys Targrayen sazvao je Veliko vijeće kako bi izabrali njegovog nasljednika.

Iako se očekivalo da će ta čast pripasti njegovoj najstarijoj unuci, princezi Rhaenys (Eve Best), stari kralj odlučio se za svog unuka i njenog bratića, Viserysa (Paddy Considine). Potom putujemo u budućnost i u devetu godinu Viserysove vladavine, a osim kćeri Rhaenyre (u prvih pet epizoda mladu princezu je glumila Milly Alcock, a kasnije Emma D'Arcy), nema on muškog nasljednika. Nakon što Viserysova žena umre na porodu, a odmah za njom i njihov maleni sin, kralj će za novu ženu uzeti Rhaenyrinu prijateljicu i vršnjakinju Alicent (Emily Carey kao tinejdžerica, kasnije Olivia Cooke), kćer svog savjetnika Otta Hightowera (Rhys Ifans). Iako će s njom dobiti muške potomke, kao nasljednicu na prijestolje izabrat će Rhaenyru.

No, kako će vrijeme prolaziti pretendenata na prijestolje bit će sve više, pogotovo jer se radnja prve sezone proteže kroz barem tridesetak godina kada će se nasljednici množiti i mnogi oni će cijati na Željezno prijestolje. Važan lik ovdje je i Viserysov mlađi brat Daemon (Matt Smith), okrutni i beskrupulozni tip koji se također nadao prijestolju. Zapravo, bilo bi nepošteno isključivo Daemona proglasiti okrutnim i beskrupuloznim, jer shvatit ćemo do kraja prve sezone serije koja stilski i naracijski potpuno prati uspješnog prethodnika, da nema tu baš nikoga koga bismo mogli nazvati pozitivcem. Baš svi su tu spremni na razne intrige, spletke, ako treba ubojstva pa i članova obitelji da za sebe ili svoje potomke osiguraju prijestolje.

I dok se u "Igri prijestolja" još i moglo pronaći moralnih i pravednih likova za koje bi čovjek stavio ruku u vatru da su pošteni, ovdje takvih jednostavno nema, ako donekle izuzmemo kralja Viserysa, miroljubivog tipa koji želi vladati mudrošću, ne okrutnošću. Za razliku od "Game of Thrones" gdje se radnja odvijala po cijelom Westerosu pa i okolici gdje je u egzilu završila Daenerys, ovdje se radnja gotovo isključivo odvija u prijestolnici King's Landingu. I premda se tu za prijestolje bore članovi jedne obitelji, sve je to još okrutnije, podmuklije i surovije nego prije te svi tu igraju neke igrice kako bi uzvisili sebe i svoje pulene, a spustili konkurente. Djeluje "House of Dragon" u odnosu na "Game of Thrones", barem za sada, puno komornije, gotovo kao neka šekspirijanska drama, tragedija o ljudima zaslijepljenim ambicijom i bolesnom željom da budu vladari.

Shvatit ćemo do kraja prve epizode serije koja je i dalje na vrlo visokoj razini i u kojoj se baš kao i u prethodniku, radnja i priča razvijaju polako, a likovi se pametno i strpljivo grade i razvijaju, da su praktički svi tu devijantni bolesnici, odvratni, odbojni, gadljivi ljudi vrijedni prijezira. Od samog početka je jasno da sve tu mora voditi velikom obračunu i da tranzicija vlasti nakon neizbježne Viserysove smrti nikako neće biti miroljubiva i mirna. I priča je tu očekivano jako komplicirana, kompleksna, nema očitih dobrih protiv loših kao što je recimo očigledno u "Gospodaru prstenova". Ponovno su tu angažirani i kvalitetni glumci, a čini se da bismo u dinastijskim borbama Targaryena mogli uživati u godinama koje dolaze.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost

Preporuka

share