Exhibition on Screen: Sunflowers [2021]

Exhibition on Screen: Sunflowers
National Geographic
Režija: 
David Bickerstaff
Scenario: 
David Bickerstaff
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
English
7.0
7

Vinsent Van Gog ne prestaje da bude inspiracija modernim autorima i filmadžijama. Pored mnogobrojnih biografskih ostvarenja, postoji već značajan broj dokumentarnih filmova koji se na temeljan način bave zaostvaštinom legendarnog nizozemskog postimpresioniste.

Exhibition on Screen: Sunflowers je nastavak dokumentarne sage i putešestvija autora Dejvida Bikerstafa (David Bickerstaff) umetničkim nasleđem čuvenih autora.

Priča koja prati njegov najnoviji dokumetarac je famozni set slika na temu suncokreta u vazi, koja važi za jedan od najznačajnijih opusa Vinsenta Van Goga.

Bikerstaf donosi zanimljivu priču pre svega o lokalitetima na kojima su zavšile ili se trenutno nalaze slike, a to su muzeji na svim meridijanima, gde dominira priča o jednoj od prvih slika suncokreta u vazi, koju je kupio pre stotinak godina jedan japanski kolekcionar, a koja je nesrećno skončala u požaru nakon savezničkog bombardovanja.

Naravno, amsterdamski muzej je logično konačište Van Gogovih dela, ali se njegova delča naleze i u Tokiju, Minhenu, Londonu, Filadelfiji...

Ako izuzemo impresionistički aspekt činjenice da je u pitanju slavni slikar, Bikerstaf nam ne donosi previše pikanterije i podataka koji nisu bili dostupni široj javnosti i istoričarima, tako da je pitanje da li ovaj dokumentarac ima naučni, umetnički ili populistički apsekt, međutim, s obzirom da se autor širim opusom bavi očuvanjem tradicije slikarstva, moguće da su Bikestafovi Suncokreti samo delić u kolekciji interesantnih ostvarenja, i kao takvi su implementarni i neodvojivi deo veće filmske celine.

Preporuka

share