The North Water

The North Water
AMC
Režija: 
Andrew Haigh
Scenario: 
Andrew Haigh, Ian McGuire
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
English
8.5
8

Endru Hejg (Andrew Haigh), britanski filmadžija poznatiji javnosti po svojoj gerantološko-karakternoj studiji 45 Years, ide korak dalje u svojoj nihilističkoj predstavi poznatog nam sveta, potpisujući epsku dramu o putešestviju proklete ekspedicije severnim morima nazvanu The North Water.

Zvezde serijala su Kolin Farel i Džek O’Konel, koji dihotomično portretišu personifikacije viševekovne klasne i društvene podele.

Ferel nije samo pripadnik ondašnje radničke klase, već je i lopov, ubica, beskrupulozni krvnik i egzekutor svega što mu se nađe na putu, dok je hirurg kojeg portretiše O’Konel pripadnik edukovane buržoazije, svestan moralnih i etičkih vrlina, te propagator i sledbenik tih ideja.

Serijal baziran na knjizi Ijana MekGvajera vraća nas u brutalnu eru sredinom devetnaestog veka, kada su ekspedicije britanskih moreplovaca ispunjavale želje krupne buržoazije, kako bi se moć kraljevstva širila na nedostupne arktičke krajeve, gde se kao plen nije nametala samo riba, već i delfini, kitovi, morževi, foke i beli medvedi, odnosno sve ono što je u kasnijoj fazi moglo da posluži i kao obed i kao sredstvo za obradu i rafinisanje ulja.

U nameri za jednim takvim profitabilnim izletom Hejg svoju misiju već u prvoj epizodi šalje u pohod na brodu punom hulja, probisveta i socijalnih otpadaka, pa tako uskoro stvari kreću stranputicom i misija biva razbijena i razštrkana po ledenim bespućima Arktika, boreći se međusobno za golu egzistenciju.

The North Water apsolutno ispunjava suštinske ciljeve Hejga kao autora mračne i nihilstičke provinijencije, a serija je u službi njegove agende da ogoli nasilje i prikaže ga na prilično pragmatičan i realističan način, i to ne samo nasilje čoveka prema drugom čoveka, već i čoveka prema životinjama i prirodi, pa tako ovo delo postojano stoji kao upozorenje i svedočenje o istoriji ljudske brutanosti i nestalnosti egzistencije.

Preporuka