The End [2020]

The End
See-Saw Films
Režija: 
Samantha Strauss
Scenario: 
Samantha Strauss
Zemlja proizvodnje: 
Australia & United Kingdom
Jezik: 
English
8.0
8

Australijska serija The End je mračna i komična saga o tri generacije žena, koje se, svaka na svoj način, suočavaju sa mortalnošću i suicidalnim mislima.

Na početku prve epizode svedočimo pokušaju samoubistva bake Idi (Edie) u Engleskoj, samo da bi posle neuspešne dramske izvedbe bila prebačena kod ćerke u Australiju, koja je odmah po sletanju smešta u dom za starija lica, odnosno u ovom slučaju prilično komforan gerijatrijski rizort na obalama okeana... što je za nju na početku samo egzotičnije mesto za neminovni suicid.

Stvari se drastično menjaju kada Idi spozna mračne tajne svoje kćeri Kejt, doktorke u gradskoj klinici za pacijente koji boluju mahom od neizlečivih bolesti.

Kejt uz pomoć svoje majke razvija sistem bezbolnog (samo)ubistva starijih ljudi kojima nema spasa, kako bi ih spasila nepotrebnih muka, a kao sredstvo se javlja letalni miks praškastih supstanci, koje one patentiraju u kućnom podrumu.

Ovaj Breaking Bad rakurs nije isključivi narativni adrenalin serijala, jer mikrozapleti, odnosno sudbine svih aktera, dovoljni su razlozi da The End bude gotovo savršeno nihilistično štivo za one kojima je muka od pitkih i predvidljivih serija, gde dominiraju jednodimenzionalni likovi i karakteri.

The End  je i dovoljno intrigantan i napet, te tako niti jednog trenutka u svojih 10 epizoda prvog serijala tempo ne posustaje, i u svakoj epizodi imamo doziranu kašičicu gradacije, sasvim prigodnu za prijatno cerebralno iskustvo.

Preporuka

share
share