Shame - Drunk Tank Pink [2021]

Shame
Drunk Tank Pink
Dead Oceans / 2021
8.3
8

Izazovi na koje nailaze bendovi i muzičari na svom drugom albumu, poznati su mnogim ljubiteljima muzike.  Još ukoliko je debi album bio odličan, onda je i znatno teže, jer postoje očekivanja koje morate ispuniti. Mnogo toga zavisi od tog drugog albuma, recimo da potvrdi da dobar debi album nije samo slučajnost, da opravda očekivanje publike, izdavača ali i samih muzičara. Ali možda i najvažnije je da oni sami utvrde svoje kreativno samopuzdanje. Shame su se upravo našli pred takvim izazovom nakon odličnog debi albuma „Songs of Praise“. Njihova situacija poprilično nalikuje onoj njihovih kolega sa nove ostrvske post punk scene, dablinskih Fountaines D.C. sa njihovim drugim prošlogodišnjim albumom „A Heros Death“.

Sam utisak koji  Shame ostavljaju svojim drugim albumom „Drunk Tank Pink“ otrpilike je sličan onom koji su ostavili pomenuti irci. Pesme na prvom albumu Shame su stvarali godinama, u mnogo opuštenijoj atmosferi. Stvaranje pesama za drugi album zateklo ih  je tokom turneje koja je trajala dve godine i imala oko 350 nastupa. Sve to dok su ovi momci još u svojim tinejdžerskim godinama.  Iako je album „Drunk Tank Pink“ objavljen tek nedavno, sredinom ovog meseca, gotovo sve pesme su bile gotove i dobrim delom snimljene još početkom prošle godine.

Odnos izmedju atmosfere prvog i drugog albuma može se osetiti nakon upoređivanja pesama koje otvaraju ove albume. „Dust on Trial“ na albumu „Songs of Praise“ kiptala je pritajenim besom, anksioznošću, napeta atmosfera bila je konstantno na samoj ivici ekplozije ali ni za trenutak nije prešla tu granicu. „Alphabet“ koja otvara album „Drunk Tank Pink“ je ljutita i bučna ali bez onog naglašenog „teenage angsta-a“ koji kulja iz nje.  Sama zvučna paleta na ovom albumu proširena je, pa osim jasnog uticaja bendova poput The Fall, koji su bili očigledni još na prethodnom albumu sada imamo nijanse popa i fanka, uticaje Talking Heads, Wire i Gang of Four utkane u već prisutne post punk zvučne pejzaže.

„Niger Hitter“ po energiji odgovara prethodnoj „Alphabet“ i u sebi nosi elemente uz koje bi čak mogli i zaigrati, kao recimo uz neke od hitova Talking Heads, čiji je uticaj u ovoj pesmi, kao i u „Water in the Well“ prisutan.

Preporuka