Star Trek: Discovery [2020]

Star Trek: Discovery
Sezona 3
CBS / 2020
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
4.0
3

Nakon treće sezone kreatori tv serije Star Trek:Discovery bi, verujem, želeli da se ya njih kaže da su „išli tamo gde niko pre njih nije išao“, i da sve što rade sa ovom tv serijom je u najsjajnijem duhu tradicije ove franšize.

Star Trek nekade jesu pomerali granice. Posebno na samom svom početku. Sredinom šezdesetih godina, sve što su oni uradili na promeni svesti ljudi je nemerljivo, i za sve je to ponajviše zaslužan otvoredni duh tvorca ovog univerzuma Genea Roddenberryja. Već je dobro poznata priča o potresu koji je Star Trek načinio činjnicom da su se, kao ravnopravni članovi posade na mostu svemirskog borda našli  jedan japanac, jedan rus i jedna afroamerikanka. Sada je to poptuno normalna stvar kako inače i treba da bude ali tada, dok su rane drugog svetskog rata još uvek bile sveže, u sred hladnog rata i u Americi u kojoj je rasna segragacija bila način života, to je bila veoma hrabra poruka i vizija budućnosti.

Ono u šta se Star Trek  sa serijom Discovery pretvorio možemo nazvati isprdkom politički korektnih / social justice / woke trendova, i na sve to dodajte daleko ispod prosečnu, na momente očajnu glumačku ekipu i kao šlag na tortu, celoj ovoj papazjaniji, odgovarajuće loš scenario. Pa ipak ima tu  i pozitvnih momenata ali o njima ćemo na kraju.

Prvo o glumačkoj ekipi. U prethodne dve sezone TV serija je imala bar po jednog ozbiljno kreiranog lika sa odličnim glumcem koji na najbolji način završava posao. Tu ponajviše milsim na Jasona Isaaca (Capt. Gabriel Lorca) u prvoj sezoni i odličnog Ansona Mounta kao kapetana Christoiphera Pikea u drugoj.

U drugoj sezoni sve je to palo na leđa ekipe koja se od početka krila u njihovoj senci, i to ponajviše na dve glumice Soniqua Martin-Green i Mary Wiseman, koje su i dobile najviše vremena na ekranu.  Soniqua Martin-Green ima emotivni raspon glumačkih sposobnosti otrpilike kao i Steven Segal. Malo su na tome radili u trećoj sezoni, ali ono što mogu reći je  - bolje da su ga ostavili ko u prve dve sezone. Pa pobogu, Commander Burnham šapuće i tokom velikog dela svojih dijaloga, posebno kad je situacija opasna, a bogami, često i zakmeči i obilato cmizdri zajedno sa drugim članovima posade!!! Osoba koja bi trebala da bude najveći “badass” ove tv serije??!! 

Mary Wiseman sa druge strane deluje potpuno neuroitično najveći deo vremena. Moguće je da to tako i treba da bude, mada možda je i bio plan kreirati  jednog od najiritantnijih likova ikada stvorenih u Star Trek univerzumu. Silvia Tilly je jednostavno Jar Jar Binx Star Treka.

Preporuka

share

share