Andrew Bird - Hark! [2020]

Andrew Bird
Hark!
Loma Vista Recordings / 2020
7.8
8

Božićni ili praznični albumi nikada nisu bili „my cup of tea“. Sam božić kao praznik i nema neko veliko značenje za mene dok je Nova godina interesantana dok ste dete, pa se radujete što ne morate da idete u školu, zatim poklonima, a nekada davno i super filmovima za novogodišnje dane. Kad odrastete period oko nove godine je daleko veće smaranje nego vreme za opuštanje.

Božićni albumi su mi uvek delovali veštački i nametljivo veseli.  Većina muzičara i bendova koje volim retko su i podlezali porivu da snimaju takvu vrstu albuma. Ove godine je valjda drugačija situacija. Sa jedne strane ceo svet se našao u jednom čudnom i nesrćnom trenutku, pa može biti da su se određeni muzičari, od kojih to nikad ne bi očekivao poput Andrew Birda i benda Calexico odlučili da svojim fanovima bar nekako olakšaju taj praznični period, jer sada je već više nego očigledno da će ovogodišnji Božić i doček Nove godine biti drugačiji nego obično.

Sa druge strane, ista ova situacija sa pandemijom onemogućila je mnoge muzičare da se bave svojim poslom i time ih lišila ličnog dohodka, pa je možda veći broj muzičara nego obično odlučio da snimi praznične albume. Snimanje prazničnog albuma deluje laganiji posao nego stvaranje običnog albuma, nađete nekoliko božićnih klasika i obradite ih, a ako baš želite snimite i po neku originalnu pesmu, i eto neke crkavice kad već nema zarade od koncerata.

Andrew Bird je ove godine objavio ono što je on nazvao, ne božićnim već prazničnim albumom, jer je posvetio album na jedan ili drugi način praznicima a ne isključivo Božiću. Album „Hark!“ je proširena verzija njegovog prošlogodišnjeg istoimenog EPja koji je tada bio reklamiran kao božićni album sa obradama nekoliko božićnih klasika, pa sam ga preskočio i pored toga što je Andrew Bird jedan od mojih omiljenih muzičara.

Album „Hark!“ za razliku od EPja koji je imao šest pesama ima 13 kompozicija, i kombinacija je obrada klasika kao i nekoliko originalnih kompozicija.  Andrew Bird je naveo su kao inspiracija za prošlogodišnji EP bile upravo praznične kompozicije džez pijaniste Vincea Gualradia  „Christmas Is Coming“ i „Skating“. Obe su veoma dobre instrumentalne obrade sa Birdovom violinom u centru.

Od božićnih standarda to su još „Oh Holy Night“, pesmu koju ja lično izbegavam kad god mogu, ali ovog puta Bird je to izveo takođe kao instrumentalnu kompoziciju sa njegovim izvanrednim zviždanjem, a kada Bird to koristi, postaje pravi instrument. Tu su još dve kompozicije koje se veoma često nalaze na ovakvim albumima „White Christmas“ Irwina Berlina, koju je u originalnog verziji izveo Bing Crosby, i škotska tradicionalna pesma „Auld Lang Syne“.

Preporuka

share