Iran: Everything Forbidden, Anything Possible [2018]

Iran: Everything Forbidden, Anything Possible
Ligne de Front
Režija: 
Jacques Dubois
Scenario: 
Jacques Dubois
Uloge: 

Iranian people

Zemlja proizvodnje: 
France
Jezik: 
French | English | Persian
8.0
8

Francuski autor Žak Duboa (Jacques Dubois) ide iza čvrste, političke zavese, kako bi dočarao prilično bizaran život u Islamskoj Republici Iran, misteriji za obične ljude širom sveta.

Kao i svi dokumentarni filmovi koji svesno zalaze u nepoznato, a opasno, tako i Duboa i njegova ekipa izveštavaju i dokumentuju društvena kretanja u modernom Iranu, reskirajući međunarodni incident, ili čak i sam život, imajući u vidu saznanja o restriktivnim zakonima koji se mešaju sa šerijatskim, tvoreći neprekidni krug kazni bičevanjem i vešanjem, nešto što Duboa i njegova naratorka Sara Ferguson (Sarah Ferguson) nekoliko puta i naglašavaju u filmu.

Međutim, nakon 40 godina vladavine, represivni aparat se naizgled umorio, jer sudeći prema svedočenjima, Iran je mnogo kompleksnija država, nego što izgleda na prvi pogled, barem iz spoljne perspektive.

Oni koji prate opuse savremenih iranskih filmadžija, otprilike znaju da se zakoni u Iranu prilično fleksibilno razvlače, ali i da se hrabrost, imajući u vidu cenu koju junak može platiti, graniči s ludošću, i to je fakt koji Duboa savršeno precizno sažima u svojoj potrazi na tlu stare Persije.

Između ostalog Duboa nailazi na lude taksiste, ali i one uplašene, na gomilu bolje situiranih klinaca iz više srednje klase, koji se ne libe da eksperimentišu sa lakim drogama i alkoholom, na kućnim žurkama, koje se odvijaju u kvartovima gde za to njihovo ponašanje postoji neka vrsta prećutne saglasnosti.

A onda nam dokumentarac pokazuje i život u bogatijim kvartovima i predgrađima Irana, gde čak postoje i ljudi koji imaju kućne ljubimce, koje izvode mahom u večernji časovima, kao i raznovrstan asortiman ponude u bolje snabdevenim trgovinama, pa čak i šoping molove, koji izgleda da ne nisu čuli za višedecenijsku zavadu između Amerike i Irana, te tako otvoreno reklamiraju i prodaju prozapadne brendove i proizvode.

Bizaran, a kakav bi bio drugačiji, dokumetarac Iran: Everything Forbidden, Anything Possible, apsolutno je dosledan svom imenu, ali je i u svojoj suštini izuzetno veran pokazatelj istorijskog trenutka ove velike i čudne države, trenutka za koji se nadamo da će krenuti putem otvaranja prema ostatku sveta koji je otvoren za saradnju.

Preporuka

share

share