Belgravia [2020]

Belgravia
Sezona 1
Epix / 2020
Režija: 
John Alexander
Scenario: 
Julian Fellowes
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
Engleski
7.8
8

Čini se da filmova i serija i životu engleske aristokratije nikad nije dosta. Ova tema uvek će imati svoju publiku i biti privlačna širokom gledalištu. A kako i ne bi kada nam donosi romantizovanu sliku jednog istorijskog perioda slikajući velelepni glamur visokog društva najmoćnije imperije na svetu.  

Downton Abbey“ je to dokazao svojom planetarnom popularnošću i ujedno obezbedio svom tvorcu Jullianu Fellowes-u mesto najkompetentnije osobe, kada govorimo o istorijskim dramama, posebno onim smeštenim u Engleskoj. Fellowes iza sebe, pored „Downton Abbey“ ima adaptacije klasika engleske literature poput Tackarey-og  „Vanity Fair“, „Crocked House“ (adaptacija romana Agathe Christie),  „From Time to Time“, koji je i režirao, ili scenarije filmove „Gosford Park“ , „Young Vicotoria“ . Čak se oprobao u pisanju scenarija za priču koja se dešava u sadašnjem vremenu,  za film „The Tourist“ koji baš i nije prošao najbolje. 

Takođe smo ove godine imali prilike da gledamo zanimljivu tv seriju „The English Game“ koja opisuje začetke profesionalnog fudbala, ali ono u čemu je Fellowes najači je, jedna ukusna, zaslađena, romantična limunadica poput tv serije „Belgravia“. Inače Fellowes je adaptirao istoimeni roman čiji je autor.

Sam početak priče vodi nas na veče pre jedne od najčuvenijih bitaka u svetskoj istoriji, bitke kod Vaterloa. Ova bitka se odigrala 18. Juna 1815. Godine u blizini Belgijskog grada Vaterloa. Koalicija u kojoj su bile pored Britanske imperije, bile nezavisne nemačke Prusija, Hanover, Nasau i Brunsvik i Holandija pod vodstvom vojvode od Velingtona naneli su konačni poraz Francuskoj imperiji u Napoleonu i priveli kraju napoleonove ratove.

Elem, na samom početku u fokusu je ljubav dvoje mladih, na koju se, zbog istorijskog perioda, ne bi gledalo sa naklonošću. Sa jedne strane  je Sophia Trenchard (Emily Reid), ćerka veoma bogatog trgovca koji se bavi snabdevanjem britanskih trupa,  a sa druge strane je Edmund Bellasis (Jeremy Neumark Jones) sin jednog britanskog lorda .

Članovi britanske aristokratije sa kojima James Trenchard (Philip Glanister)  sarađuje, i pored toga što je on imućniji i poslovno sposobniji od mnogih od njih, ne posmatraju ga kao sebi jednakog, što ovog, pak, veoma boli, pa pokušava, uprkost oštrom pritivljenju svoje mudre supruge Anne Trenchard (Tamsin Greig)  preko svoje prelepe ćerke da se dokopa konekcije sa jednom veoma poštovanom porodicom, iako bi to značilo grubo kršenje mnogih nepisanih pravila englskog društva tog perioda.

Na velepenom balu koji organizuje porodica Bellasis, pored pripadnika britanske aristokratije, vojvode od Velingtona i brojnih oficira pozvan je i James Trenchard, na veliko iznenaženje prisutnih. Sve to je brzo zaboravljeno jer ubrzo po početku bala, stiže glasnik koji nosi naredbu da svi muškarci istog trenutka mora de se jave na bojno polje i spreče prodor Napoleonovih snaga. Sophia i Edmund, kako to biva u pričama iz tog doba, izjavljuju večnu ljubav i rastaju se sa planovima o zajedničnom životu nakon kraja rata.

Preporuka